• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RINA.rs

18.06.2022

21:15

IZNEMOGLI KONJ JE POPIO VODU SA IZVORA I EVO ŠTA SE DESILO! Brojne legende svedoče o lekovitosti vode u Banji Vrujci!

RINA.rs

Vesti

IZNEMOGLI KONJ JE POPIO VODU SA IZVORA I EVO ŠTA SE DESILO! Brojne legende svedoče o lekovitosti vode u Banji Vrujci!

Podeli vest

Od davnina ljudi traže i pronalaze spas u Banji Vrujci nadomak Mionice, a o lekovitosti svedoče brojne legende

Na obroncima Divčibara i Suvobora priroda nije štedela na izdašnosti lekovitih izvora.  Za sada najbolje iskorišćen u lekovite svrhe svakako je onaj u Banji Vrujci, za čiju delotvornost se vezuju čak i brojne legende.

Prema predanjima koja su se prenosila sa kolena na koleno, kada je ovim prostorima prolazio junak Milan Toplica, ostavio je svog iznemoglog  konja baš u tom kraju, jer nije mogao dalje. Životinja je, kako su ispričali stari, ostala da leži u blatu, ali nakon određenog vremena konj je sustigao Milana Toplicu koji je nastavio dalje, jer je pio lekovitu vodu sa izvora i valjao se u blatu za koje se isto smatra da je čudotvorno.

Foto: RINA.rs

Glišić: Banja je poznata po termomineralnim izvorima i blatu

-Ono što banju Vrujci definitivno izdvaja od ostalih jeste da je najbliža Beogradu i da je poznata po svojim termomineralnim izvorima i blatu. Lekovito blato potpomaže lečenju reumatskih oboljenja, ali nadaleko se čulo i da banja leči od drugih oboljenja, kao što su nervne, ginekološke i razna druga bolesti - izjavila je za RINU Bojana Glišić v.d. direktora Turističke organizacije Mionica.

Foto: RINA.rs

Rodna kuća slavnog vojvode Živojina Mišića

Turisti koji dođu u ovu oazu mira i prirodne lepote mogu uživati u  brojnim drugim mogućnostima. U samoj banji se nalaze se privatni i hotelski smeštaj, restoran i rehabilitacioni centar. Najveći broj smeštajnih kapaciteta opštine Mionica (98 odsto) smešten je upravo ovde.

-U okviru ova dva kompleksa, nalazi sa akva park se sa lekovitim blatom koji je dostupan posetiocima uz savete stručnog osoblja. Blato se nalazi i u samom koritu reke Toplice, odakle može direktno da se koristi- rekla je Bojana Glišić.

Turistička ponuda

Tokom letnje sezone ovde se održavaju razne manifestacije, koje privlače ogroman broj posetilaca. Ali, isto tako i brojni izleti koji turistima upotpunjavaju sam boravak u  Banji Vrujci. Ko god poseti ovaj kraj nezaobilazna ruta je rodna kuća Živojina Mišića, Ribnička pećina, Muzej kamena i Kuća čaja.

 

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set