• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

25.06.2022

15:17

AMANET MIKE ANTIĆA! Glumac Miodrag Petrović skoro četiri decenije recituje BESMRTNU PESMU, rodni Mokrin mu se poklonio!

V.N.

Vesti

AMANET MIKE ANTIĆA! Glumac Miodrag Petrović skoro četiri decenije recituje BESMRTNU PESMU, rodni Mokrin mu se poklonio!

Podeli vest

Mika Antić ostavio je u amanet ovom glumcu da čita njegovu Besmrtnu pesmu i to radi skoro 40 godina I ovogodišnji, 37. „Memorijal Miroslav Mika Antić“, u čast velikog pesnika, reditelja, novinara, slikara, počeo je njegovom Besmrtnom pesmom, koju skoro četiri decenije recituje glumac novosadskog Srpskog narodnog pozorišta Miodrag Petrović.

Njemu je Mika za života ostavio u amanet da baš tu pesmu odrecituje na njegovoj sahrani, i od tada, Petrović njome započinje svaki Memorijal u Mikinom rodnom Mokrinu.

Delove pesama, pisama i intervjua, Miroslava ove godine govorili su glumci zrenjaninskog pozorišta „Toša Jovanović“. Manifestacija je završena koncertom Tamburaškog orkestra „Ravnica“ iz subotice.

Foto: V.N.

 

Umetnik ogromne duše, ostavio je u svojim delima neizbrisiv trag i postao besmrtan, baš kako je i napisao u čuvenoj Bemsrtnoj pesmi kojom je počeo i ovogodošinji Memorijal. Završio se pesmom „Pira mange korkoro, koju je umetnik za života poželeo da se odsvira na njegovoj sahrani, 24. juna 1986., a u amanet ostavio glumcu Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Miodragu Petroviću, da odrecituje Besmrtnu pesmu, koju od samog početka, skoro četiri decenije, izvodi na ovoj manifestaciji.

- Odmah posle Mikine smrti saznao sam da je zatražio za života, u poruci koju je napisao, da mu niko ne drži govore. Napisao je: „Kad me iznesu, želim da Miodrag Petrović pročita moju Besmrtnu pesmu, a da Janika Balaž ili Tugomir, odsviraju Pira mango kororo.“ Kada su Miku izneli iz kapele, na sahranu je došlo na desetine hiljada ljudi, bilo je i dece, zaista mnogo dirljivo. Čitao sam Besmrtnu pesmu sa nekim saosećanjem, i mislio, kako bi Mika sad čitao tu pesmu, da ustane, i ponovo se vrati u mrtvački kovčeg.

Foto: V.N.

 

Posle su me zvali da je izrecitujem na raznim mestima, ali sam odbijao. Mokrin je jedino mesto gde nisam odbijao da je recitujem-priča Petrović za Informer.

Priseća se neobičnog događaja, kako je saznao da je Mika preminuo i koliko mu znači što je veliki pesnik baš njega izabrao da čita Besmrtnu pesmu.

-Završavali smo snimanje dokumentarnog filma o Miki Antiću na televiziji i snimili smo emisiju. A onda je u jednom trenutku Vera Crvenčev rekla nekolicini: „Ovo što ćemo sada da snimimo, nemojte nikome da pričate.

Pripremamo da televizija bude spremna u slučaju da Mika premine, da imamo program.“ Mika je u to vreme bio bolestan. Jedno veče u junu, ugledao sam emisiju koju sam snimio u slučaju da Mika
umre. Skočio sam u momentu i rekao supruzi: „Umro je Mika Antić!“Otiša sam u kafanu, popio tri piva, tužan, i od muzike zatražio instrumental pesme „Piravelo Mile plišani šeširi“-kaže Petrović.

Foto: V.N.

 

Reditelj Nenad Gvozdenović priča o besmrtnom pesniku kao o izuzetnom poznavaocu ljudske duše, zahvaljujući kojem je zavoleo Vojvodinu.

-Meni je Mika bio vodič kroz Vojvodinu. Igrom slučaja sam u 31. godini zakoračio u ovde, ali sam Miku Antića čitao mnogo pre toga i zavoleo sam Vojvodinu zahvaljujući njegovoj poeziji, prozi, njegovim intervjuima i potrudio sam se da njegovim očima gledam Vojvodinu u koju sam već duže zaljubljen. Tajna njegove popularnosti među svim generacijama je što je poznavao ljudsku dušu. Profesionalni glumci govoreći njegove stihove, iako su školovani da sve izdrže, puste suzu, ali ne onu naučenu, glumačku, nego iskrenu suzu. I meni dođe da zaplačem kad pričam o tome. To je pokazatelj koliko je on poznavao ljudsku dušu i prirodu-rekao je Gvozdenović.

Foto: V.N.

Miodrag Petrović

Za Mokrinčane, Mika će ostati najveći sin kojeg je iznedrila vojvođanska ravnica, a kojem se ovim Memorijalom odužuju za svaku izgovorenu i napisanu njegovu reč.

- Mika Antić je ikona Mokrina i mnogo nas je zadužio, a naše je da organizujemo Memorijale njemu u čast i da kroz nas i svoja dela i dalje živi-rekao je Goran Ristić, član Saveta MZ Mokrin. Mika je pisao jezikom koji svako razume, prepunom emocija. Upravo je to tajna svake umetnosti, jer, iako više nije među živima, veliki pesnik i sada živi, i komunicira sa publikom i u ovom vremenu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Informer na licu mesta, dečak iz Voluje je živ i zdrav! Hraniteljka na tabletama, evo ko je smislio monstruoznu laž! (FOTO)
Društvo

Informer na licu mesta, dečak iz Voluje je živ i zdrav! Hraniteljka na tabletama, evo ko je smislio monstruoznu laž! (FOTO)

Hraniteljku iz sela Voluja kod Kučeva (ime poznato redakciji), zaprepastila je tragična vest da je maleni A.J. (6) kojeg, kako kaže, voli više od života, tragično preminuo. Naime, u lokalnim medijima se pojavila informacija da se dete zadavilo čepom od soka u utorak 9. aprila i da je sahranjeno sutradan. Reporterka Informera uputila se na lice mesta, kako bi utvrdila šta se zapravo dogodilo.

15.04.2024

22:41

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set