• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Radišić

09.07.2022

11:27

OD SVETLOSTI ZVEZDA PRAVI IKONE SVETACA! Svojim delima Mirjana je dočarala nedokučivo I ZADIVILA SVET (FOTO)

Privatna arhiva

Vesti

OD SVETLOSTI ZVEZDA PRAVI IKONE SVETACA! Svojim delima Mirjana je dočarala nedokučivo I ZADIVILA SVET (FOTO)

Podeli vest

Kada se povežu materijalna suština postojanja sa duhovnim svetom, dobije se nešto sasvim jedinstveno. Baš je to uradila umetnica iz Pančeva Mirjana Nikolić, koja jedina na svetu pravi ikone od slika svemira, i svetlost zvezda prenosi na likove svetaca…

Mirjana je završila master akademske studije na Akademiji crkvene umetnosti Srpske pravoslavne crkve, a da stvara kolažne ikone, od fotografija svemira, odlučila je slučajno.

- Na zidu svoje sobe imala imala sam običan crkveni kalendar. Ikonama, njihova mističnost, a posebno duhovna poruka za svakodnevni život, me je podstakla da probam nešto lepo da prikažem. Ikone koje ja radim su se prvi put pojavile u istoriji hrišćanske ikonografije. To je dizajniranje mozaika u kolažnoj tehnici. Kolaž podrazumeva lepljenje raznih materijala na podlogu. Ja pravim ikone tako što ih prvo osmislim, pa onda skiciram. Vidim koje su mi boje potrebne, i onda od slika svemira biram te tonove.

Foto: N.R.

 

Kada se sve uklopi, sveti likovi su satkani od planeta, zvezda i drugih nebeskih tela prožeti svetlošću koja je suština postojanja. Tako nas svete ličnosti gledaju iz drugih dimenzija i večnosti, kaže Mirjana.

Blagim bojama univerzuma, koje se prelivaju u fotografijama svemira ova srpska umetnica uspela je da dočara sveto i lepo, blisko i nedokučivo. Univerzum simboliše svetlost, a baš ta svetlost je glavni i smisaoni sadržaj ikone.

Postoje mnoge crkvene zajednice na svim kontinentima koje imaju svoje ikone. Armenska, antiholohijska, kretska, ruska, ukrajinska, srpska, koptska, rumunska, vizantijska, bugarska, makedonska, crnogorska... Poljska, beloruska, kineska... Mirjana je radila ikone za gotovo sve.

Zapažena je njena "Japanska bogorodica"

 

Čudesne ikone koje pravi od slika svemira ova Pančevka objavljene su i u izdanju Moskovske patrijaršije, a do sada je imala na desetine samostalnih i kolektivnih izložbi na kojima je sve zadivila svojim originalnim radovima.

Foto: N.R.

 

U hotelu "Njujorker" u Njujorku (SAD) bio je izložen njen triptih posvećen Nikoli Tesli, urađen tehnikom koju je ona stvorila i osmislila.

Foto: N.R.

 

Lik genijalnog naučnika srpskog porekla, koji je napravljen od slika svemira i osvetljen svetlom zvezda u koje je Tesla do kraja života gledao uživajući u njihovoj lepoti, izazvao je veliku pažnju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set