• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.08.2022

18:44

STIŽU OLUJE, GRMLJAVINA I GRAD! Meteorolog Đurić objavio prognozu do kraja avgusta: Još sutra sunčano, a onda naglo ZAHLAĐENJE! Evo kada nam se VRAĆA LETO!

Tanjug/Rade Prelić

Vesti

STIŽU OLUJE, GRMLJAVINA I GRAD! Meteorolog Đurić objavio prognozu do kraja avgusta: Još sutra sunčano, a onda naglo ZAHLAĐENJE! Evo kada nam se VRAĆA LETO!

Podeli vest

Još u petak nas očekuje tropski dan, sa temperaturama i do 40 stepeni, a već od vikenda jače zahlađenje sa obilnijim padavinama. Povratak leta očekuje se od 25. avgusta, objavio je Đorđe Đurić u najnovijoj vremenskoj prognozi

- Srbija će u petak biti pod uticajem termičkog grebena na visini, pa se očekuje i tropski toplo vreme, jer će sa jugozapada pristizati vrela vazdušna masa preko Mediterana, poreklom sa severa Afrike. Maksimalna temperatura biće danas od 34 do 38°C, u Beogradu do 37°C, a najvrelije biće u petak, jer će hladni front ispred sebe pogurati još topliju vazdušnu masu sa juga, pa će maksimalna temperatura biti od 36 do 40°C - stoji u vremenskoj prognozi.

Kako kaže meteorolog Đurić, upravo će ovaj hladni front u sklopu ciklona koji će se premeštati preko našeg područja, doneti u petak posle podne i uveče promenu vremena. U petak posle podne i uveče u većem delu Srbije jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a biće uslova i za grmljavinske oluje i nepogode sa gradom.

Foto: Tanjug

Za vikend pljuskovi sa grmljavinom

Srbija će u subotu biti pod uticajem prostrane visinske doline sa severozapada, dok će ciklon u prizemlju nastaviti put dalje prema istoku. Tokom vikenda u Srbiji umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a biće uslova i za obilnije pljuskove. Posle dužeg vremena obilniji pljuskovi očekuju se i na širem području Vojvodine, a ukoliko se ostvari da na širem području padne od 20 do 50 mm, lokalno i više, što bi moglo da prekine i koliko-toliko ublaži katastrofalnu sušu, predviđa Đurić.

- Maksimalna temperatura u subotu od 28°C na severozapadu i zapadu do 34°C na istoku i jugoistoku Srbije, a u nedelju od 22 do 27°C, u Beogradu do 23°C - piše meteorolog.

 

 

Dakle, obilnije padavine doneće Srbiji tokom vikenda od 20 do 60 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, a na pojedinim lokacijama moglo bi u kratkom vremenskom intervalu da padne i više od 30 mm kiše.

Vreme do kraja meseca

Početkom i sredinom sledeće sedmice Srbija će biti pod uticajem visinskog ciklona, pa se uz promenljivo oblačno i svežije vreme očekuje nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Biće uslova i za grmljavinske oluje sa gradom i obilnijim pljuskovima.

Foto: printscreen

Đorđe Đurić, meteorolog

Maksimalna temperatura biće od 23 do 27°C, u Beogradu oko 25°C, uz postepeni porast temperatura sredinom sedmice. Prema trenutnim prognozama, stabilizacija vremena i povratak letnjih temperatura očekuje se od 25. avgusta, tj. od sledećeg četvrtka, kada bismo uz sunčano vreme imali temperature preko 30°C, a ako se ostvare današnje prognoze, oko 28. avgusta temperature bi dostigle i 35°C.

Prosek maksimalnih temperatura za kraj avgusta je od 25 do 30°C, tako da nakon toga što četvrtak i petak budu za 7 do 10 stepeni topliji od proseka, od vikenda do sredine sledeće sedmice one biti oko, pa i malo ispod proseka za ovo doba godine, a očekivane padavine konačno bi u većem delu Srbije prekinule dugotrajnu sušu, kaže Đurić.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ko ima pravo da ćuti dok nas krčkaju u karakazanu genocida?! Knežević jakom porukom poslao vaskršnju čestitku
Politika

Ko ima pravo da ćuti dok nas krčkaju u karakazanu genocida?! Knežević jakom porukom poslao vaskršnju čestitku

Predsednik Demokratske narodne partije (DNP) u Crnoj Gori Milan Knežević tradicionalnim pozdravom "Hristos Voskrese – Vaistinu Voskrese" čestitao je Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu, monaštvu SPC i Mitropolije crnogorsko-primorske i svim vernicima i upitao ima li naroda na Zapadnom Balkanu koji je u prošlom ali i ovom veku više postradao nego što je srpski.

04.05.2024

17:18

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o  PVO raketnom kompleksu Buk-M3!
Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o PVO raketnom kompleksu Buk-M3!

Ima li kraja uspešnim мodernizacijama sovjetskih i ruskih PVO raketnih sistema? Kada je počeo razvoj ”Buka (bukve)”, koji je trajao od 1972. do 1977. godine, s tim da su borbena ispitivanja počela 1977. godine, malo njih je slutilo da će ovaj naslednik ”Kuba”, na čijoj osnovi je i urađen, dočekati da bude veoma velika, gotovo neotklonjiva opasnost za sve što leti.

04.05.2024

15:06

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set