• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G.R.

13.09.2022

10:21

TAKVE ZABAVE NEMA NIGDE NA SVETU! Sve je spremno za čuveni vašar u Šapcu, a kad vidite pozivnicu za Čivijadu SLATKO ĆETE SE NASMEJATI (FOTO)

Printscreen

Vesti

TAKVE ZABAVE NEMA NIGDE NA SVETU! Sve je spremno za čuveni vašar u Šapcu, a kad vidite pozivnicu za Čivijadu SLATKO ĆETE SE NASMEJATI (FOTO)

Podeli vest

U Šapcu u sredu počinje veliki Malogospojinski vašar, u četvrtak sa motom "Osmeh se vratio u grad" i "Čivijada", poznata kao "belosvetski vašar humora i satire", a u subotu 15. Međunarodni čivijaški karneval i Karneval beba i trudnica

U "čivijašku republiku" se vratio osmeh - sve je spremno za "Čivijadu", belosvetski vašar humora i satire od četvrtka do subote.

U šaljivoj pozivnici koju Šapčani upućuju već 54 godine od kada su osnovali svoju smešnu "čivijašku republiku" i organizuju "Čivijadu" poručuju: "Ako dođeš kajaćeš se, ako ne dođeš - kajaćeš se". Ipak, dosta je istine u ovoj nesvakidašnjoj pozivnici. Jer, svako ko od četvrtka poseti Šabac može dobro da se zabavi i od smeha zaplače,  a ko propusti brojne programe - kajaće se celog života.

- U našem gradu će tih dana biti najmagičnije na celom svetu. Praznik lepote, ljubavi, satire i smeha koji ne sme da se propusti - poručio je Dušan Simić, direktor Turističke organizacije najavljujući da je sve spremno za trodnevnu feštu.

Foto: G.R.

Sve će proticati u čivijaškom duhu - biće šareno, veselo, zabavno i smešno. Muzičari, karikaturisti i aforističari će u četvrtak, na prvom školskom času u osnovnim školama, podučavati najmlađe dobrom raspoloženju, šali na svoj i tuđi račun i smehu, a uveče u Galeriji kulturnog centra biće proglašeni najuspešniji na ovogodšnjem konkursu za najbolju karikaturu, aforizam i satiričnu priču.  Potom će se na Trgu šabačkih žrtava birati princeza i kraljica, mis sekica i mister batica. Uz podršku publike najmlađi ljubitelji slatkiša će se nadmetati na "čivijaškoj šampitijadi", a u prvom u  nizu karnevala koji su planirani tokom trodnevne svetkovine  defilovaće - kućni ljubimci.

Karneval predškolaca

U petak pre podne će centralnim gradskim ulicama i trgom proći veseli karneval predškolaca, a popodne velika dečija povorka pod maskama i u kostimima princeza, veštica, vila, Supermena, Betmena i drugih junaka. Najmlađi "čivijaši" su uz podršku svojih vaspitačica, učiteljica, majki i baka već pripremili svečane kostime u kojima će uz dečije pesmice razdragano prošetati gradom. 

Foto: G.R.

- Koreografiju za nastup vežbamo već nekoliko dana, a kostim smo davno nabavili u kineskoj radnji - priča baka Matije koji će kao "Spajdermen" šetati sa drugarima iz svoje predškolske grupe.

Uveče na narodnjačkom poselu kulturno-umetničkih društava, pevači, svirači i tamburaši pokazaće kako je Šabac i muzički grad koji ima svog kralja Šabana Šaulića i kojem su nedavno podigli spomenik.

Poslednjeg  dana, u subotu, Šabac će proključati od lepote dečijih osmeha na do sada najmasovnijem "Karnevalu beba i trudnica" koji će krenuti nakon što se na gradskom trgu završi najveće "čivijaško kolo" u kojem će zaigrati više stotina ljudi. 

Foto: G.R.

- Interesovanje je ogromno, ali smo primorani da ograničimo broj učesnika na 400. To je najviše do sada i iz našeg grada  ćemo poslati najlepše slike za koje ne sumnjam da će, kao ranijih godina, završiti na naslovnicama novina širom sveta. Za klince smo spremili poklone, a posebne nagrade za blizance i trojke, a za ovaj najlepši karneval prijavila se i porodica sa pet beba - kaže Raduško Janković, koordinator karnevala.

"Čivijaški genijalci" će sa helijumskim balonima poslati poruke prijateljstva sa sa željom da stignu što dalje, a u finalu ovogodišnje svetkovine u okviru 15. Međunarodnog karnevala nastupiće oko 3000 učesnika iz regiona i brojnih evropskih država. Oni će Šapčane zabaviti ritmovima muzike i plesa sa svih meridijana. 

Na kraju će se birati novi predsednik "Čivijaške republike" od kojeg Šapčani ne očekuju da ispuni predizborna obećanja, već samo da se dobro nasmeju njegovom inauguracionom govoru.

Ko preživi trodnevnu epidemiju smeha, može da nastavi provod na šabačkom vašaru koji traje sve do 23. septembra.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set