• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Radojica Barjaktarević

17.09.2022

23:04

VESELI SE SRPSKI DOMAĆINE! Župska svadba najveća je atrakcija ,,Župske berbe,, MLADA GAZI GROŽĐE DA BI VINO BILO SLAĐE (VIDEO/FOTO)

R.B.

Vesti

VESELI SE SRPSKI DOMAĆINE! Župska svadba najveća je atrakcija ,,Župske berbe,, MLADA GAZI GROŽĐE DA BI VINO BILO SLAĐE (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

KUD ,,Župa,, sa svojim članstvom u čast najveće župske svetkovine u centru Aleksandrovca organizovala etno svadbu za pamćenje

Više od pet decenija ,,Župske berbe,, u čast bogatstva ubranog groždja uz nedara Aleksandrovačke Župe, srpske prestonice vina, u čast truda marljivih Župljana, teče božanska ambrozija Fontanom vina, iz koje je i ove godine poteklo više od 20.000 litara mladog vina, pa ga piju besplatno svi posetioci ,,Župske berbe,, koliko žele i mogu.

Foto: R.B.

 

Na sve strane iz centra Aleksandrovca, Sa Vinskog trga, od Fontane vina i cele Vinske ulice šire se mirisi mladog vina, kuvane rakije i pečenja, a među brojnim pečenjarama je i veliki vo na ražnju. Lepi mirisi, a još lepša slika širi se iz Aleksandrovca Župskog.

Foto: R.B.

 

Odjekuje pesma i muzika, a centrom grada tiskaju se hiljade posetilaca iz raznih krajeva Srbije i okruženja, a u centru zbivanja danas u podne gromoglasno je odjeknulo,, Aj veseli se kućni domaćine…,, Bila je to najava kolone svatova , koji su se pod visoko uzdignutim barjacima probijali kroz masu naroda pokraj Fontane vina.

Tradicionalno, u organizaciji KUD-a ,,Župa,, kao i što priliči Župljanima, prijatelji su se sreli u zdravlju i veselju, a odmah po zdravicama na sceni stupaju mladenci Milica Djaković i Aleksaandar Knežević. Svatovi mladence prate pesmom i igrom, , a potom mlada prilazi svekru i svekrvi, klanja im se i ljubi ih, da bi krenula krenula pema bačvi punoj mladog groždja.

Foto: R.B.

Mlada gazi grožđe da vino bude slađe

Bosonoga mlada ulazi u bačvu i gazi groždjje dok potekne mlado vino,a prve gutljaje zahvata njen svekar. Iz svatovske kolone i mase posetilaca ,, Župske berbve,, čuju se aplauzi i pesma ,, Veseli se srpski rode,,. Bila je to Župska svadba za pamćenje, iako je sve vreme rominjala sitna kiša, to nikome nije smetalo.

Foto: R.B.

 

Odmah posle Župske svadbe, manifeestaacija je nastavljena Međunarodnim festivalom folklora, a potom i koncertom Željka Samardžića. Ova najveća svetkovina Župe aleksandrovačke, završava se u nedelju veče u isto vreme koncertom ,,Riblje čorbe,,.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set