• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.10.2022

21:00

ŠTA SE DEŠAVA AKO ODBIJETE DA ODGOVARATE NA PITANJA POPISIVAČA? Na tri pitanja ne morate da odgovorite, a ako odbijete da ih primite...

Pixabay, Pngwing

Vesti

ŠTA SE DEŠAVA AKO ODBIJETE DA ODGOVARATE NA PITANJA POPISIVAČA? Na tri pitanja ne morate da odgovorite, a ako odbijete da ih primite...

Podeli vest

Popisivači su na prva vrata pokucali već u 8 sati, a onima koji odbiju da odgovore na pitanja ili daju netačne ili nepotpune podatke preti i kazna od 20.000 do 50.000 dinara

Od danas građani Srbije odgovaraće na 69 pitanja. Zakonska obaveza je da se u popisu učestvuje. U suprotnom, predviđene su prekršajne prijave. Beograđani se za popis spremaju, ali ne znaju za kazne.

Oni koji ne budu kod kuće kada anketar dođe, mogu telefonom da dogovore termin za popis. Na sva pitanja, mora se odgovoriti tačno i potpuno. Ko ne želi, ne mora da odgovori na tri - o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.

Foto: Pixabay, Pngwing

Tekst potpisa

- Naš zadatak je da probamo da ih malo omekšamo, da im na lep način približimo važnost i svrhu popisa za naš grad, za našu državu i ako ni tada ne žele, mi ćemo se čuti sa instruktorima koji će kasnije sa komisijom ponovo izaći na teren i pokušati da objasne domaćinstvu zašto treba da daju svoje podatke - kaže Marta Miličić, popisivač u Kraljevu.

U slučaju da građanin i tada odbije da učestvuje, lokalna popisna komisija obavestiće Republički zavod za statistiku. Slučaj odatle dalje ide u Prekršajni sud, a on može da dosudi i kaznu od 20.000 do 50.000 dinara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Krle

pre 1 godinu

Počastite popisivače neki dinar, ponudite im kafu, vodu, sok. Mucenici rade za 80 dinara po coveku. Ajde Srbijo da damo drugima domaci zadatak. Cast za popisivaca nije greh, 100, 200,500 din kad dodju.

Arkadije

pre 1 godinu

Da li je ovo popis stanovničtva ili popis imovine? Ko koga obmanjuje? Zašto se gradjani zakonom primoravaju da odgovaraju na pitanja koja nemaju veze sa popisom stanovničtva? Najlakse je kažnjavati i ubirati novac.

AjkulaDrakulaMarinija

pre 1 godinu

Ne interesuje me da odgovaram na privatna pitanja. Samo koje sam nacionalnosti i to je sve što mogu da me pitaju!!! Zabole me baš da pola sata provedem sa nekim ko me skenira!

Počeo popis u Srbiji, građani odgovaraju na 69 pitanja, sve traje oko 30 minuta!
Srbija

Počeo popis u Srbiji, građani odgovaraju na 69 pitanja, sve traje oko 30 minuta!

U Srbiji danas počinje popis stanovništva, a oko 15.000 izabranih popisivača krenuće od vrata do vrata, metodom intervjua da od građana prikupljaju popisne podatke. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da će popis trajati narednih mesec dana i poslao poruku popisivačima, koji su bili na petodnevnoj obuci, da imaju pozitivan pristup prema građanima i da ljubazno odgovore na njihova pitanja.

01.10.2022

07:53

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set