• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.10.2022

08:05

DANAS SLAVIMO SRĐEVDAN! Veruje se da će na današnji praznik biti izlečeni svi koji pate od OVIH BOLESTI, a jednu stvar nikako ne bi trebalo raditi

Printscreen youtube

Vesti

DANAS SLAVIMO SRĐEVDAN! Veruje se da će na današnji praznik biti izlečeni svi koji pate od OVIH BOLESTI, a jednu stvar nikako ne bi trebalo raditi

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog Sergija i Vakhu, u narodu poznatiji kao Srđevdan

Sveti Sergije i Vakhu su prema legendi bili rimski dostojanstvenici na dvoru cara Maksimijana. Zbog pripadnosti hrišćanskoj veri i odbijanja da se poklone rimskim bogovima pogubljeni su u Siriji, gde je njihov kult uspostavljen i odakle se raširio po istoku.

Sam car Maksimilijan je naredio da im se oduzmu vojnička odela i svi znaci časti, dostojanstva i čina. Potom ih je poslao u izgnanstvo u Aziju svom namesniku Antiohu.

Namesnik je pokušao da ih ubedi da se odreknu Hrista da bi sebe spasli beščašća, muka i smrti, ali oba svetitelja ostali su čvrsti u svojoj veri. Sveti Vakho izdahnuo je pod batinama namesnikovih vojnika, a sveti Sergije odmah potom bio je mučen i posečen u gradu Rosafu u Siriji.

Oba ova mučenika i viteza Hristove vere stradali su oko 303. godine.

Sv. Sergije naročito je bio poštovan u gradu Resafi, gde je pogubljen, koji je jedno vreme nosio ime "Sergiopolis" i u 6. veku bio veliko hodočasničko mesto čitavog Istoka.

Ova slava je u srednjovekovnoj Zeti bila jedna od značajnijih. O tome svedoči i crkva Sv. Sergija i Vakha na Bojani, koja je bila mesto gde su sahranjivani vladari dinastije Vojislavljević u 11. i 12. veku.

Foto: wikipedia.org

Nakon obnove krajem 13. veka, od strane srpske kraljice Jelene Anžujske i njenih sinova Dragutina i Milutina, ta crkva je mogla da primi 3.000 vernika.

Prema jednoj legendi, prilikom prenosa moštiju Svetog Save iz Trnova, u Mileševu su prenete i mošti Sv. Srđe i Vakha, gde je od ranije postojao kult ovih svetitelja, o čemu svedoče i njihove freske iz najranijeg perioda freskopisa u Mileševi.

Srđevdan pripada slavama za koje se priprema mrsna hrana, izuzev ako taj dan pada u sredu ili petak.

Narodni običaji i verovanja

Zemljoradnici (ratari) naročito paze da na Srđevdan ne izlaze u polje i njive, jer na taj dan ne valja orati. Danas je sve manje ljudi koji se bave poljoprivredom u toj meri da čitav dan provode na polju, ali se to može odnositi i na one koji se rekreativno bave uzgajanjem pojedinih biljaka, ili rade u dvorištu. Zato, ukoliko imate baštu ili gajite biljke, danas nemojte da se bavite time, odmorite.

Takođe, ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovima, pa ne bi trebalo raditi kućne poslove.

Veruje se da su ovi svetitelji zaštitnici obućara, opančara i zemljoradnika koji danas nikako ne bi trebalo da rade, a prema predanju Sveti Srđa danas obilazi obućare i slavi sa njima.

U našem narodu se veruje da će danas biti izlečeni svi koji boluju od bolesti kostiju. Takođe se smatra da je Srđevdan prirodna granica između jeseni i zime, kao i da na današnji dan i divlje zveri bivaju pitome i krotke.

Dan pre Srđevdana obeležava se Tomindan, pa je u narodu poznata izreka "Sveti Toma, sneg već doma. Sveti Srđe, sneg sve grđe".

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

NEMA ŠMINKANJA I ŠETNJE BEZ ODOBRENJA! Muž odredio pravila žena potpisala - Ovako izgleda BRAČNI UGOVOR Sredoja i Milese
Srbija

NEMA ŠMINKANJA I ŠETNJE BEZ ODOBRENJA! Muž odredio pravila žena potpisala - Ovako izgleda BRAČNI UGOVOR Sredoja i Milese

Srbija bruji o Goranu i predbračnom ugovoru prema kom ne sme kući kod žene da se vrati posle 02:00, ne sme da pređe 85 kilograma i mora se javljati na svaki poziv. Mnogi sve to smatraju pomodarstvom i uticijem sa zapada, jer su predbračni ugovori mahom rezervisani za holivudske zvezde i basnoslovno bogate fudbalere. Ipak, da nije baš tako pokazuje primerak ugovora nastao pre više od pola veka u Gornjem Milanovcu

19.10.2022

12:19

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set