• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.Kostić

20.10.2022

16:42

GADAFIJU NUDILI NOVAC I SLOBODU SAMO DA NAPUSTI ZEMLJU! Cela Libija je nekad strepela pred njim, a on strepeo OD JEDNOG SRBINA!

Privatna arhiva

Vesti

GADAFIJU NUDILI NOVAC I SLOBODU SAMO DA NAPUSTI ZEMLJU! Cela Libija je nekad strepela pred njim, a on strepeo OD JEDNOG SRBINA!

Podeli vest

Danas se navršava 11 godina otkad je pod patronatom zapadnih zemalja, predvođenih SAD, mučki ubijen predsednik Libije, pukovnik Moamer el Gadafi

Mnogo je zanimljivosti i kontroverzi vezano za vođu libijske džamahirije, a među njima je i ta da ga je svojevremeno operisao i lečio od hrkanja srpski lekar, dr Novak Vukoje, koji je, na žalost, pre dve godine preminuo od korone.

Doktor Vukoje je rado pričao o svojim susretima sa čovekom koji je izazivao strahopoštovanje širom sveta, a sa njim se susreo u dva navrata- 2006. i 2010. godine.

- Posle svega što se dogodilo u Libiji, došao je kod mene visoki svetski diplomata iz jedne zapadne zemlje, koga sam takođe lečio od hrkanja, i ispričao da su Gadafiju, kada je počeo haos tamo, velike sile nudile da uzme para koliko hoće, povede koga hoće i izabere mesto gde želi da živi van Libije.

Odgovorio je da je na vlast došao revolucijom, pa će i otići na isti način – otkrio je tada dr Novak Vukoje, koji o pokojnom libijskom vođi pričao sa uvažavanjem.

Foto: Privatna arhiva

 

Gadafija je poslednji put video 4. novembra 2010. godine, a pukovnik je ubijen 20. oktobra, godinu dana kasnije.

- Pukovnika Gadafija sam upoznao preko tadašnjeg libijskog ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom, koji je bio službeno u poseti u Beogradu tokom koje je imao napade noćnoga gušenja i ja sam to uspešno rešio, a on je o tome pričao libijskom vođi. Prvi put sam Gadafija posetio u njegovom šatoru u januaru 2006. godine.

Tada sam mu poklonio moju knjigu i ukratko ispričao čime se bavim, a Gadafi je odgovorio da se malo ljudi u svetu bavio delom medicine kojim se rešava pitanje bučnog sna ili hrkanja – pričao nam je primarijus Vukoje.

Foto: Public

 

On nam je otkrio i manje poznati podatak da je pukovnik Gadafi Vojnu gimnaziju završio u tadašnjoj SFRJ, odnosno u Mostaru.

– Ponosan sam što sam imao priliku da upoznam tog čoveka. Prvi put smo razgovarali pod njegovim šatorom 2006. godine, kad sam uradio jednu intervenciju. Pozvao je i nacionalnu televiziju da snimi naš razgovor. Ali, nikome nije svejedno pred hiruršku intervenciju. Rekao je tada: ‘Cela Libija strepi predamnom, a ja strepim pred jednim srpskim hirurgom” – otkrio nam je dr Vukoje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak
Društvo

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak

Maturske večeri trebalo bi da budu smisao druženja i zabave, a sve češće se svode na brendiranu odeću i skupocene automobile, preteranun šminku i nakit. Generacija Z, svakodnevno nas baci u rebus materijalističkim prohtevima, a njihovi izazovi su sve veći zalogaj za roditelje koji žele da im ispune svaku želju, pa nas je tako jedna objava malo je reći, ostavila bez teksta.

28.04.2024

09:43

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set