• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

15.11.2022

17:13

OVO SE NIJE DOGODILO ZA SKORO POLA VEKA! Radovanu na njivi u novembru sazreo PARADAJZ! (FOTO)

V. N.

Vesti

OVO SE NIJE DOGODILO ZA SKORO POLA VEKA! Radovanu na njivi u novembru sazreo PARADAJZ! (FOTO)

Podeli vest

Na njivi Radovana Sivčeva (70) iz Kikinde, paradajz je nikao u sred novembra, što se nije dogodilo za skoro pola veka, koliko se bavi povrtarstvom

Veliki crveni i zeleni plodovi uspešno odolevaju plemenjači i drugim bolestima biljaka u kasnoj jeseni, kada je njihovo vreme za sazrevanje na otvorenom davno prošlo.

Radovan koji se čitavog života bavi povrtarstvom kaže da se i sam iznenadio kada je na svojoj njivi ugledao plodove paradajza, i to u novembru, kada je već izgubio svaku nadu da će ova godina biti plodonosna bar za jednu poljoprivrednu kulturu. Čudo se, ipak, desilo, pa lepe novembarske dane provodi na njivi berući primerke njegovog, kako kaže "crvenog zlata". Među njima ima i dosta zelenih plodova, kojima očigledno ne smeta što je već sredina novembra.

- Ovo je čudo neviđeno. Za 45 godina, koliko se bavim povrtarstvom, ovako nešto se nikada nije dogodilo, da u novembru berem paradajz. Već sam odustao od berbe, jer je ova godina bila zaista loša za poljoprivredne kulture, čemu je doprinelo mnogo sušnih dana. Međutim, kiša koja je obilno pala imala je uticaja da se paradajz odupre lošim uslovima i održi. Nisam ga ničim prskao - priča Radovan.

Foto: V. N.

Radovan Sivčev

- Ove godine sam imao sreće što nije bilo mraza, pa je to najviše uticalo da sazreva. Ima puno zelenih plodova, ali ne verejum da će uspeti da dostignu crvenu boju, jer se najavljuju hladniji dani - dodaje ovaj domaćin.

Zbog toga koristi poslednje zrake sunca i lepo vreme da na njivi ubira najbolje primerke ovog  povrća. 

- Paradajz me je izvukao sa rodom ove godine, kada su i krastavac i kukuruz loše rodili, zbog suše. Bog me je pogledao, pa je moja "zlatna jabuka" obilato sazrela - smeška se povrtar koji i u osmoj deceniji, iako u poljoprivrednoj penziji, još uvek radi i seje kulture na svojoj njivi. 

Radovan svoje "crveno zlato" posle berbe odnosi kući i melje u posebnoj mašini, posle čega se pretvara u kašastu masu i završava u staklenim flašama kao sok.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set