• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.Ilić

18.11.2022

08:31

ALEKSANDAR IZ SELA VRANEŠA UZGAJA ORGANSKU CVEKLU! Sav posao obavlja isključivo ručnim radom (FOTO)

Ž.D./Ustupljena fotografija

Vesti

ALEKSANDAR IZ SELA VRANEŠA UZGAJA ORGANSKU CVEKLU! Sav posao obavlja isključivo ručnim radom (FOTO)

Podeli vest

U najplodnijem novovaroškom selu Vraneša, smeštenom na uzvišenju nadomak Zlatarskog jezera, Aleksandar Krstić, rođeni Novovarošanin, zakupio je imanje i pre pet godina počeo uzgajanje cvekle i to na organski način. Krstić je jedan je od retkih uzgajivača organske cvekle u Srbiji, a sav posao obavlja ručno

U selima zapadne Srbije, na nadmorskoj visini preko 1000 metara, retko se mogu naći uzgajivači ovog povrća. Ipak, u selu Vraneša udaljenom 12 kilometara od Nove Varoši, Aleksandar seje i obrađuje baš ovu poljoprivrednu kulturu. Na zakupljenom imanju svake godine poseje od trideset do pedeset ari, gde u zavisnosti od godine, proizvede od tri do 13 tona.

- Kroz razgovor sa suprugom i decom razmišljali smo da li su nam dve plate dovoljne za život i onda smo odlučili da počnemo da se bavimo nečim u selu pored posla u firmi a to je bilo uzgajanje prvenstveno organske cvekle, ali i šargarepe, heljde, spelte... - počinje priču za Informer.rs Aleksandar.

Foto: RINA

Na samom početku bilo je poteškoća kao i u svakom poslu, ali su ih Krstići brzo prevazišli i sticali nova iskustva vezana za gajenje cvekle. Pre početka proizvodnje u dogovoru sa jednom ozbiljnom prijepoljskom firmom sklopili su ugovor i započeli saradnju. Plodovi sa njihove njive prerađuju se u sokove i salate i polako pristižu i na evropske trpeze.

- U zavisnosti od potražnje sejem nove useve, a sa preduzećem koje mi otkupljuje plodove imam odličnu saradnju. Celokupnu obradu, setvu, plevljenje odrađujem ručno i teret je veliki. Ulaganja ima dosta, ali ima i zarade, sve zavisi kakva je godina. Poljoprivreda nekad zna da bude majka, a nekad i maćeha -ističe Krstić.

Organska proizvodnja nije laka

Po njegovim rečima gajenje cvekle je veoma jednostavno, međutim organska proizvodnja je teška jer se sve radi ručno. Izuzetno je važno da se oplevi na vreme, kako je ne bi savladao korov i trava, inače bi ostala sitna i nepravilnog oblika. U ovom surovom planinskom kraju setva cvekle je početkom maja, a vadi se pre prvih ranih jesenjih mrazeva.

- Pored cvekle, po potrebi gajim jos pojedine poljoprivredne kulture, najčešće heljdu i šargarepu. Rod heljde ponovo zavisi od godine, ako ima i kiše i Sunca nečemu i mogu da se nadam, ali ako stisne samo kiša ili šuša onda heljde nema ni za pitu - dodaje ovaj poljoprivrednik.

Kraljica povrća

Cveklu mnogi smatraju kraljicom povrća, najkorisnijom i najzdravijom poljoprivrednom kulturom. Ona sadrži mnoge minerale i vitamine, među kojima je vitamin B12, koga gotovo i da nema u drugim namernicama i malo se koristi u ishrani u Srbiji.

Njeno dejstvo veoma pomaže malokrvnim osobama i deci.

Na četiri hektara, poslednje dve godine, Krstići su posejali speltu, vrstu pšenice koja se uzgaja od 5000. godine pre nove ere. Šargarepu ipak seju po potrebi, ali u znatno manjim količinama. Po njihovim rečima zarade ima, ali treba puno, puno rada.

Foto: Ž.D./Ustupljena fotografija

Najviše je posla na njivi u Vranešima, gde Aleksandar sa suprugom svakodnevno dolazi da obrađuje useve i čuva imanje. Njihovi sinovi i ćerka, koliko im obaveze dozvole, priteknu u pomoć roditeljima iako se skoluju u belom svetu. Zbog manjka radne snage, Krstići često angažuju i radnike kako bi na bolji i brzi način oplevili i povadili cveklu iz zemlje.

U fabrici pod vedrim nebom, kako naš narod naziva njivu, uvek ima posla od kog može da se zaradi i upotpuni kuċni budzet sto svedoči i primer porodice Krstić.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SAMO KOD SRBA JEDNO PIĆE KORISTI SE KAO LEK I KAO SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE! Travar Mirko tvrdi da za svaku boljku postoji i travka
Srbija

SAMO KOD SRBA JEDNO PIĆE KORISTI SE KAO LEK I KAO SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE! Travar Mirko tvrdi da za svaku boljku postoji i travka

Pre nego što su se za sve i svšta pojavili lekovi, narod kroz Srbiju lečio se prirodnom medicinom, a šuma i livada tada su bile najveće i najopremljenije apoteke. I danas su čuvene obloge od rakije koje se privajaju na svako mesto gde boli i tinkture od sremuša, za koje stariji kažu da "dižu iz mrtvih". Mirko Milinković je jedan od retkih profesionlanih travara u Zapadnoj Srbiji i on za svaku boljku, ima po jednu travku

18.11.2022

08:12

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Planeta

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)
KONTROLNI TORANJ ODMAH OBAVEŠTEN

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)

Teretni avion kompanije Boing "FedEx Airlines" sleteo je u sredu na aerodrom u Istanbulu bez raspoređenog prednjeg stajnog trapa (deo aviona preko koga se on oslanja na podlogu, pri stajanju, poletanju, sletanju i vožnji po zemlji) i uspeo da ostane na pisti, saopštilo je tursko ministarstvo saobraćaja, dodajući da nema žrtava.

08.05.2024

12:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set