• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

20.11.2022

13:02

ZA DVA DANA PALO 100 LITARA KIŠE! Obilne padavine napravile haos u Novom Pazaru, uvedena VANREDNA ODBRANA od poplava (FOTO, VIDEO)

Informer

Vesti

ZA DVA DANA PALO 100 LITARA KIŠE! Obilne padavine napravile haos u Novom Pazaru, uvedena VANREDNA ODBRANA od poplava (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Tokom jucerašnjeg i današnjeg dana u Novom Pazaru palo je oko 100 litara kiše po kvadratnom metru zbog čega je na više mesta došlo do izlivanja reka

Zbog toga je u ovom gradu uvedena mera vanredne odbrane od poplava.

- Na osnovu Opšteg plana za odbranu od poplava i Operativnog plana za odbranu od poplava za 2022. godinu, usled obilnih padavina i ispunjenosti minor korita sa tendencijom daljeg porasta na rekama Raška, Jošanica i Vidrenjak, uvodi se vanredna odbrana od poplava na Vodnoj jedinici "Ibar- Kraljevo, Novi Pazar", sektor M.12, na slivu reke Zapadne Morave - stoji u obrazloženju ove mere.

Rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije i poslove odbrane Novog Pazara Ismail Dupljak rekao je Informeru da su mašine na terenu i da se situacija sa prestankom kiše smiruje.

- Voda se izlila iz rečnih korita na nekoliko lokacija. Činimo sve što je u našoj mogućnosti da sprečimo izlivanje reka u pravcu kuća. Štab je u stalnom zasedanju, kolege iz Čačka su nam ponudile pomoć u mehanizaciji i vrećama sa peskom. Naše mašine od jutros su na terenu - rekao je on.

Foto: Informer

Predsednik Vučić izdao hitno naređenje

Predsednik Aleksandar Vučić je izdao naređenje da se pripadnici Vojske angažuju u pomoći građanima Novog Pazara i Tutina u borbi protiv vodene stihije.

Pripadnicima Vojske pridružiće se, po naredbi predsednika, i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Predsednik Vučić je u stalnom kontaktu sa ministrima odbrane i unutrašnjih poslova, kao i sa predstavnicima lokalne samouprave.

Vučić je rekao da će država da uradi sve kako bi građani Novog Pazara i Tutina i njihova imovina bili zaštićeni, kao i da će pomoći u otklanjanju posledica vremenske nepogode.

Mera vanredne odbrane od poplava uvedena je i u Tutinu gde se izlila reka Vidrenjak koja je poplavila kuće, industrijske objekte i ulice. 

Građani na sve načina pokušavaju da se izbore sa vodom, koja iz minuta u minut nadolazi. Neki su primorani da se snalaze sami, pa pokušavaju da pumpama zaštite domaćinstva.

- Voda je bila bar pola metra ovde kod izloga, a u magacinu blizu dva. Za nekoliko minuta je voda nadošla, kao da je neko izručio ovde... Pokušavamo ovim pumpama da je izbacimo ali teško to ide jer je vodostaj Jošanice visok - kazao je za Informer vlasnik ovog magacina.

Foto: Informer

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Tužno! Zvezde i navijači se slažu - fudbal umire! Nikada nije bilo dosadnije i lošije, ovo je samo biznis...
EURO 2024

Tužno! Zvezde i navijači se slažu - fudbal umire! Nikada nije bilo dosadnije i lošije, ovo je samo biznis...

Navijačima i fudbalskim legendama se doslovno plače dok gledaju ovih dana fudbal na Evropskom prvenstvu i Kopa Amerika, jer su izdanja današnjih zvezda daleko od onih na koje su nas navikli igrači koji su okačili kopačke o klin ili su na pragu penzije. Sve je manje bravura, lucidnosti, poteza od kojih zastaje dah i ne čudi što su nekadašnji superstarovi najvažnije sporedne stvari na svetu očajni kada vide šta njihovi naslednici rade na travnatom tepihu.

08.07.2024

10:41

Planeta

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!
TOTALNA ESKALACIJA

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, nakon sastanka sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Varšavi, da Kijev očekuje konkretne korake svojih zapadnih partnera da ojača svoju protivvazdušnu odbranu i zaštiti svoj energetski sektor tokom samita NATO ove nedelje. Ova vest dolazi nakon razornog udara ruskih snaga na gradove širom Ukrajine, prilikom čega je poginulo najmanje 29 ljudi.

08.07.2024

16:40

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set