• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.12.2022

16:58

U DECEMBRU I JANUARU KAO U APRILU, PONEGDE + 20 STEPENI!? Meteorolog objavio najnoviju prognozu za početak 2023.

Pixels Studio

Vesti

U DECEMBRU I JANUARU KAO U APRILU, PONEGDE + 20 STEPENI!? Meteorolog objavio najnoviju prognozu za početak 2023.

Podeli vest

Poznati meteorolog Marko Čubrilo objavio je detaljnu prognozu vremena za naredne dane, a kako navodi, pred nama je bar još 10 do 14 dana veoma toplog vremena

- Danas i sutra neobično toplo uz maksimume koji bi u ponedeljak ponegde nad fenskim delovima regiona mogli biti i oko +20 stepeni Celzijusa, što su maksimumi tipični za početak aprila. Uzrok vrlo toplom vremenu je serija snažnih ciklona koji se nošeni zapadnom mlaznom strujom u serijama premeštaju preko zapadne, severne i dela središnje Evrope. U isto vreme naš deo Evrope zahvata jak i stabilan anticiklon preko kojeg ka prostranom polju niskog pritiska na severu i zapadu struji veoma topao vazduh - najave su, a ovo je 

- Samo su u utorak očekuje premeštanje oslabljenog hladnog fronta koji bi nam doneo prolazno pogoršanje, kišu i neznatno zahlađenje, a snega bi u utorak posle podne na kratko mogli imati samo najviši planinski vrhovi, preko 1000mnv. Vetar bi u utorak na kratko okrenuo na severozapadni smer.

Maksimumi u utorak od +5 do +10 stepeni Celzijusa, što je i dalje znatno iznad proseka. Sredinom sledeće nedelje novo jačanje anticiklona. Jutra malo hladnija, ponegde uz slab, prizeman mraz, ali tokom dana ponovo relativno toplo uz prolećne temperature koje bi se oko 30.01. trebale kretati od +8 do +14 stepeni Celzijusa. Slaba kiša je moguća 30.12. dok će za sam doček 2023 uz suvo vreme minimumi biti od +1 do +7 stepeni Celzijusa, a snega neće biti ni na jednoj planini regiona.

Prognoza za početak 2023. godine

Nastavlja se dominacija jakog anticiklona uz titpične prolečne vrednosti temperature koje bi se kretale od +7 do +15 stepeni Celzijusa.

- Oko 4. januara bi se jezgro anticiklona moglo postaviti tačno nad nas te bi to moglo doneti češču pojavu magle, temperaturne inverzije i “veštačke zime”, dok bi planine i dalje imale prolećno vreme - i kaže dalje:

- Sve do oko 7. januara u ovom momentu nema najave za izmenu sinoptike i tek oko tog datuma stooji verovatnoća da jezgro anticiklona krene na sever, ka Skandianviji i severozapadu Evrope što bi ka nama moglo pokrenuti znatno hladniji vazduh iz Rusije. Hoće li se to zaista i desiti i u koliko se desi, da li će glavina hladnog prodora ići ka nama uz ciklognezu nad Jadranom za sada nema smisla ni pričati jer je ovo potencijalno zahlađenje za sada prisutno samo na nepouzdanim, dugoročnim, proračunima.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set