• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

09.01.2023

17:58

PROLEĆE U SRBIJI SE DANAS ZAVRŠAVA!? Prognoza za naredni period ista kao prošle godine u ovo vreme - ko se seća već se hvata za glavu

Pixabay

Vesti

PROLEĆE U SRBIJI SE DANAS ZAVRŠAVA!? Prognoza za naredni period ista kao prošle godine u ovo vreme - ko se seća već se hvata za glavu

Podeli vest

Pod uticajem anticklona i visokog vazdušnog pritiska, vreme u Srbiji je stabilno i sunčano. Tokom vikenda očekuje se snažno jačanje ciklona nad severnim Atlantikom, a nad Srbijom se očekuje osetniji pad vazdušnog pritiska, što će biti uvod u promenu vremena od ponedeljka, najavio je meteorolog Đorđe Đurić

- U Srbiji se danas pod uticajem ciklona sa severozapada očekuje naoblačenje, a istovremeno doći će i do formiranja sekundarnog ciklona iznad severnog Jadrana. U sklopu ovog ciklona premeštaće se i hladni front, a sa severa spuštatai ptostrana visinska dolina koja će doneti zahlađenje i prodor svežije vazsušne mase sutra posle podne i uveče i tokom utorka. Već danas ujutro u severozapadnim, a tokom dana i u ostalim predelima očekuje se naoblačenje sa kišom – kaže Đurić za “Blic”.

Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području i sa olujnim udarima. Maksimalna temperatura biće od 8 do 14°C, u Beogradu do 11°C, dok će u Negotinskoj Krajini biti tmurno, temperatura do 6°C.

U toku večeri hladni front u sklopu ciklona stići će do severa i zapada Srbije, pa se očekuje zahlađenje, uz skretanje vetra na jak severozapadni. Ovaj hladni front uz zahlađenje u toku noći preći će i preko ostalih predela Srbije.

- U Srbiji u utorak pod uticajem ciklona biće oblačno i hladnije sa kišom, na planinama sa snegom, uz formiranje snežnog pokrivača. Duvaće jak severozapadni vetar. Na severu Srbije tokom dana prestanak padavina i delimično razvedravanje. Kako će centar ciklona biti istočnije od Srbije, sa severa se očekuje prodor hladnije vazdušne mase, pa će biti svežije. Ovaj prodor biće poreklom sa severa Atlantika i Alpa i ne očekuje se jako zahlađenje, jer se ne očekuje prodor polarnog vazduha sa severoistoka i iz Rusije – kaže Đurić.

Maksimalna temperatura biće od 5 do 7°C, u Beogradu do 6°C, a na višim planinama ispod 0°C. U sredu na severu Srbije biće suvo, u ostalim predelima kiša, u brdsko-planinskim predelima sneg, uz prestanak padavina tokom dana.

U četvrtak ponegde prolazne padavine. Maksimalna temperatura biće od 4 do 10°C, u Beogradu do 7°C.

- Na području Srbije od ponedeljak do srede očekuje se da padne od 10 do 30 mm kiše po kvadratnom metru, a na planinama od 5 do 15 cm snega. Najveća količina padavina očekuje se od ponedeljka posle podne do utorka ujutro. Prema sredini meseca biće uglavnom suvo, uz maksimalne temperature od 4 do 10°C, dok se ujutro očekuje magla, ponegde i slab mraz – kaže meteorolog.

Đorđe Đurić podseća da je i prošle godine vreme početkom Nove godine do Božića bilo je preslikano ovogodišnjem, uz skoro prolećne temperature, dok su 2018. godine na Božić procvetale voćke, uz temperature od skoro 20°C. Vrlo toplo bilo je i 2001. godine, uz rekordnih 21°C, dok je na Božić 2017. godine vreme uz sneg bilo ledeno, uz temperature i ispod -15°C.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set