• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.Ilić

12.01.2023

10:52

OSNOVALI MALO PREDUZEĆE U ŠKOLI, PA URADILI NEŠTO PLEMENITO! Na ove gimnazijalce ponosno je celo Prijepolje! (FOTO)

printscreen

Vesti

OSNOVALI MALO PREDUZEĆE U ŠKOLI, PA URADILI NEŠTO PLEMENITO! Na ove gimnazijalce ponosno je celo Prijepolje! (FOTO)

Podeli vest

Kroz timski rad na časovima Primenjene nauke prijepoljski gimnazijalci pokazali su humanost na delu i pokrenuli akciju kojoj je se pridružilo celo odeljenje. Osnovali su svoje malo preduzeće koje se bavi proizvodnjom zanimljivih sapuna, a sav novac zarađen od prodaje ide u humanitarne svrhe

Učenici trećeg razreda Gimnazije u Prijepolju spojili su znanje, kreativnost i humanost i osmislili neverovatan način da motivišu decu da češće peru ruke.

Foto: B.I.

Gimnazijalci prave sapune

U školskoj labaratoriji znanje stečeno na časovima hemije rešili su da pretoče u praksu, na jedan zanimljiv, a human način. Uz podršku svoje razredne profesorke hemije, Jelene Ćubić, učenici su došli na ideju da izrađuju glicerinske sapune, različitih boja i oblika, koji plene svojom lepotom i mirisom. Najviše sapuna proizvedu na časovima izbornog predmeta Primenjene nauke, a njihova mala "firma" je školska labaratorija.

- Već od početka decembra smo krenuli sa pripremama, jeste bilo puno posla ali učenici su ga radili sa lakoćom i ljubavi. Rukovodstvo škole nam je obezbedilo gotove glicerinske baze, a boje, oblik i mirise mi biramo. Do sada smo napravili i prodali sigurno preko 100 sapuna, a odmah sa početkom drugog polugodišta počinjemo sa novim čarolijama - rekla je Jelena Ćubić, profesorka hemije i ponosna razredna ovog odeljenja.

Sapuni sa igračkom plene pažnju dece

Njihovi sapuni nastaju od gotovih glicerinskih baza u koje dodaju boje i etarska ulja. Potpuno su bezbedni za ljutsku upotrebu, a pogotovo su namenjeni deci. Pored jednostavnih sapuna, prijepoljski gimnazijalci proizvode i sapune koji u svojoj unutrašnjosti sadrže dečiju igračku, a koji su pravljeni sa posebnim ciljem. Oni su namenjeni samo mališanima kako bi ih motivisali da redovno peru ruke i što pre stignu do iznenađenja. Ovaj vid proizvodnje dokazuje da nisu zaboravili na najmlađe, a ujedno ih podstiču na održavanje higijene.

- Najveća motivacija nam je što je proizvodnja naših sapuna humanitarnog karaktera i što mozemo bar malo da pomognemo u prikupljanju novca za lečenje našeg malog sugrađanina - ističu učenici.

U školskoj labaratoriji učenici su pronašli zanimljiviji način nauke gde imaju mogućnost da teorijsko znanje pretvore u praksu. Svaki učenik ima pojedinačno zaduženje skodno svojim interesnim sverama. Da bi preduzeće napredovalo neophodna je sloga, koja u ovom odeljenju malih proizvođača nikada ne manjka.

U prostorijama školske labaratorije svakodnevno vlada radost, sreća i osmeh mladih i ambicioznih ljudi koji sa zadovoljstvom provode sate praveći sapune. Na čelu njihovog preduzeća je profesorka Jelena, koja je veliki stub i uvek je tu da ih posavetuje, ali i podrška svojim učenicima u nekim novim idejama.

Foto: B.I.

Sapuni

Zarađen novac u humanitarne svrhe

Novac zarađen od prodaje sapuna učenici su rešili da namene za lečenje njihovog sugrađanina malog Vasilija i za njegov prvi korak.

Najviše sapuna su prodali u holu njihove škole, ali i u pojedninim firmama u gradu. U planu imaju da prošire proizvodnju, a proizvode da prodaju onlajn, preko društvenih mreža i internet stranica. Cena jednog sapuna je 150 dinara, a prodaja ide neverovatnom brzinom.

Ovaj potez učenika Gimnazije oduševio je građane grada na Limu i danima bio glavna tema koju su prepričavali na ulicama Prijepolja.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set