• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rina

17.01.2023

22:07

SRBIMA NIKO NIŠTA NE MOŽE, SAMO PROMAJA!? Plašimo se "duvanja", a ne znamo zašto - stručnjaci pokušali da objasne fenomen...

Vesti

SRBIMA NIKO NIŠTA NE MOŽE, SAMO PROMAJA!? Plašimo se "duvanja", a ne znamo zašto - stručnjaci pokušali da objasne fenomen...

Podeli vest

Iako ćete često čuti da se Srbi skoro ničega i nikoga ne plaše, jedan iracionalan strah u našem narodu opstaje decenijama, a to je strah da nas - ne ubije promaja

Ovaj fenomen prvi put se pojavljuje u pisanoj formi u drugom Vukovom rečniku i to pod imenom promaha, a ustvari podrazumeva strujanje vazduha kroz neku prostoriju u kojoj su otvoreni prozori i vrata. Zna se da do sada nikoga nije ubila, ali ljudi se i dalje plaše da ih "ne dohvati".

- Ja znam jednu ženu kojoj su se od udara promaje iskrivila usta, može i da se oduzme deo tela, može da utiče i na mišiće - nabraja jedan Čačanin šta to sve može da krene po zlu, ako nas ne daj Bože, dohvati promaja i uzme pod svoje ruke.

Međutim, ima i retko hrabrih među nama koji su imuni na ovu pojavu, pa stojički podnose kad im duva sa svih strana.

- Stalno sam na nekoj promaji i ne plašim se. Nisam čuo da je nekog do sad zaista ubila - priča kroz šalu drugi Čačanin i dodaje da je sve to stvar navike i uverenja.

A, šta kaže struka? Da li promaja zaista može da nas dokusuri i da li je taj strah bar malo opravdan.

- U medicinskoj literaturi zaista ne postoje zapisani nikakvi efekti po zdravlje, koje je prouzrokovala promaja. Ali, praksa nas često demantuje, jer naša sluznica nosa, sinusi i predeo oko ušiju jesu podložni spoljašnim uticjama, pa tako i promaja može uticati na njihovo trenutno stanje - rekao je dr Milan Roganović.

Ipak, što je sigurno – sigurno je, ako vam je otvoren prozor bar zatvorite vrata – da vas ne ubije promaja.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miloš

pre 1 godinu

Stalno se karikira ova pojava i kaže da još nikog u svetu nije ubila promaja osim Srbe. Ni u Srbiji nikog nije ubila, ali se tako kaže, kao što se kaže ''Ubi me sramota'', a niko još od sramote nije umro, bar u zapadnom svetu. Promaja stvarno postoji i razlikuje se od vetra. To što kod drugih naroda ne postoji taj termin, kao i još neki drugi, pa ga ne opisuju, njihov je nedostatak. Razlika između čoveka izloženog vetru i čoveka izloćenog promaji je u tome što je u prvom slučaju celo telo izloženo strujanju vazduha, hladnijem od temperature tela i celo telo je obuhvaćeno podjednako. Kod promaje je celo telo pod jednom temperaturom, a strujanjem hladnijeg vazduha je obuhvaćen samo jedan deo tela, glave, lica, vrata, dok je ostalo zaklonjeno. Baš zbog te razlike temperatura na istom delu tela i dolazi do zdravstvenih problema, bolova, krivljenja i sl.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set