• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. G.

30.01.2023

14:43

KOMPLET LEPINJA ILI "LEPINJA SA SVE"! Svetski kulinarski magazin objavio listu najboljih srpskih jela - UŽIČKI SPECIJALITET NEPREVAZIĐEN!

Informer

Vesti

KOMPLET LEPINJA ILI "LEPINJA SA SVE"! Svetski kulinarski magazin objavio listu najboljih srpskih jela - UŽIČKI SPECIJALITET NEPREVAZIĐEN!

Podeli vest

Svetski kulinarski magazin "Taste Atlas" svake godine objavljuje liste najboljih i najgorih jela širom sveta. Tako je na svojoj poslednjoj listi najboljih srpskih jela i svrstao deset jela i pića, a na prvom mestu te liste je komplet lepinja

Komplet lepinja ili "lepinja sa sve" ili "kompletuša" kako je zovu u Zapadnoj Srbiji je specijalitet koji se našao ispred ajvara, sarme, pasulja, pljeskavice...

Njena proizvodnja u užičkom kraju počela je šezdesetih godina u užičkoj pekari "Kod Šuljage". Današnji vlasnik pekare Dragan Lazić, koji je nasledio posao, još 2005. godine je zaštitio svoj proizvod. 

- Ponosni smo što je naša "lepinja sa sve" zauzela prvo mesto od deset srpskih proizvoda. I samo da objasnim, ova lepinja nije ni užička, ni zlatiborska, već Šuljagina lepinja – kaže Dragan.

Foto: Informer

Dragan Lazić

On kaže da je njeno pravo ime "lepinja sa sve" ili "kompletuša", pa od ovog drugog naziva su je "stručnjaci" prozvali "komplet lepinja".

- Njeno izvorno ime je "lepinja sa sve", a "kompletuša" je sa jogurtom, jer su deca tražila jogurt uz nju pa su je tako prozvali. Pravi naš proizvod se sastoji od lepinje, kajmaka, jaja i pretopa. Takvu smo je zaštitili i svi treba da zaštite nešto što je dobro, naše, ali obično se to upropasti raznim dodacima. Čak su u lepinju sa sve stavljali zelje?! – kaže Dragan.

Lista srpskih proizvoda na "Taste Atlas" listi

1. Komplet lepinja

2. Ajvar 

3. Burek sa sirom

4. Sarma

5. Krofne

6. Pljeskavice

7. Lepinja

8. Bela čorba

9. Pasulj

10. Dunjevača

"Lepinja sa sve" se i posle više od pola veka pravi na stari način. 

- Kompletna proizvodnja je u našoj pekari. Ovde se pravi testo, a onda se lepinje peku u staroj zidanoj srpskoj peći gde je direktno loženje isključivo sa bukovim drvima. Kada je ispeče, seče se poklopac tako da bude malo udubljena. U nju stavljamo pomešani kajmak i jaje, pa se to ponovo peče nekoliko minuta, zavisi kako ko voli, da li življu ili pečeniju. Na kraju, isto po želji se stavlja količina pretopa. Pretop je uglavnom mešavina svinjskog i jagnjećeg, mada imamo i posebno, jer imamo goste koji ne jedu svinjske proizvode – objasnio je Dragan. 

I tako spremljena pročula se u celom svetu. Mnogi koji su na putu za Taru, Zlatibor ili more, ili svi koji dolaze u Užice, dođu u pekaru "Kod Šuljage" da probaju ovaj specijalitet. 

Dragan je i, doduše nezvanično, napravio "lepinju sa sve" za Ginisovu knjigu rekorda, najveću na svetu za ovdašnji festival "Žestival". 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set