• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Lepote Srbije

30.01.2023

18:50

GRAD POZNAT KAO TITANIK? Kažu da je najlepše i najstarije mesto Južne Srbije (FOTO)

Vesti

GRAD POZNAT KAO TITANIK? Kažu da je najlepše i najstarije mesto Južne Srbije (FOTO)

Podeli vest

Posebno gostoprimstvo, bogata istorija i sećanje na najstarija, antička vremena.

Niš je jedan od najstarijih gradova na Balkanu, a svoj povoljan geografski položaj duguje tome što se na ovom području ukršta više putnih pravaca. Vrlo često je bio osvajan i razaran, ali je zato danas moderan grad, privredni i univerzitetski centar.

Mesto koje je poznato po izuzetnom gostoprimstvu i bogatoj ponudi objekata u kojim ćete pronaći izvornu srpsku tradiciju, najviše onu koja se vezuje za Orijent, zajedno sa izuzetnom ponudom tradicionalnih obroka.

Niš je zbog zanimljivih naziva svojih naselja i njihovog položaja, u internom žargonu nazvan Titanik. I stvarno, kad se pogleda iz pravca Niške Banje prema centru, grad počinje naseljem pod nazivom Brzi brod, a završava se na Ledenoj steni.

Zanimljiv i vredno pomena je i niško naselje Delijski vis, ono nije dobilo ime po navijačima Crvene zvezde već po tome što su na tom mestu Turci ubijali učene i važnije Srbe iz Niša i okoline. Naselje Crvena zvezda takođe nema veze s navijanjem, ako se izuzme stadion ŽFK Mašinac koji se tamo nalazi. To je jedno od novih naselja odakle se pruža sjajan vidik na Niš

Bogatstvo ovog grada se ogleda ne samo u prirodnim već i u antropogenim vrednostima. Ljudskom rukom su u ovom gradu nastale izuzetne građevine koje su i danas svedoci burne istorije. Ako već dolazite u Niš, da biste doživeli duh tradicije i upoznali se sa istorijom ovog grada, posetite sledeće:

Niška tvrđava

Ova građevina predstavlja stub sećanja na smenjivanje različitih civilizacija. Svi narodi koji su živeli na ovom prostoru dali su joj svoj pečat. Od Rimljana i Vizantinca, do Srba i Osmanlija.

Foto: Printscreen You Tube

Arheološki park Medijana

Kulturno dobro od izuzetnog značaja koje potiče iz četvrtog veka naše ere. Sadrži ostatke rimske rezidencije Konstantina Velikog, rimskog cara rođenog u Nišu.

Spomenik na Čegru i Ćele kulu

Mesto gde se odigrala Čegarska bitka u kojoj je stradao veliki broj srpskih vojnika na čelu sa vojvodom Stevanom Sinđelićem, ali i veliki broj Turaka. Ćele kula ili kula od lobanja, jedinstven spomenik na ovim prostorima, nastao nakon bitke na Čegru.

Foto: Printscreen You Tube

 

Koncentracioni logor na Crvenom krstu

Jedan od sačuvanih fašističkih logora u Evropi koji svedoči o stradanju srpskog, romskog i jevrejskog stanovništva, danas pretvoren u Spomen-muzej.

Cerjanska pećina

Zaštićeno područje i najduža pećina na Balkanu čiji kraj još uvek nije otkriven. Ako još uvek niste posetili Niš, sada je pravo vreme!

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set