• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. T.

31.01.2023

07:00

BRUTALNO VRŠNJAČKO NASILJE U VRANJU U dogovorenoj tuči u školi dečaku polomili nos i prst

printscreen

Vesti

BRUTALNO VRŠNJAČKO NASILJE U VRANJU U dogovorenoj tuči u školi dečaku polomili nos i prst

Podeli vest

Učenika osmog razreda OŠ "Svetozar Marković" u Vranju pretukli su vršnjaci u školskom dvorištu i naneli mu teške telesne povrede. Prema rečima njegove majke Ivane Tasić, detetu su polomljeni prst i nos, a zadobilo je i modrice i podlive po telu, zbog čega je nesrećni dečak nekoliko dana proveo u bolnici.

U Višem javnom tužilaštvu potvrđeno je da se radi na ovom slučaju vršnjačkog nasilja, ali s obzirom na to da je reč o maloletnicima, nisu mogli da kažu više informacija.

Nemili događaj se odigrao krajem prošle godine, a počeo je kao uobičajena tinejdžerska rasprava.

- Iako radim u ustanovi socijalne zaštite i ceo radni vek se srećem sa raznim oblicima nasilja, sada želim da govorim isključivo kao majka. Želela sam da problem rešim u okviru škole - kaže Ivana i dodaje da je od novembra bila zabrinuta za bezbednost svog deteta i svega što se dešavalo u školi.

Foto: Privatna arhiva

Naime, prema njenim rečima, sve je počelo u novembru prošle godine, kada je tinejdžerska rasprava sa ekskurzije pretila da preraste u sukob. Školski drug pretučenog dečaka je organizovao "masovnu tuču", za šta su saznali direktorka, razredne starešine, roditelji... Tog dana, pre nego što je dete prebijeno, u školi je održan zajednički sastanak, koji, po svemu sudeći, nije dao rezultate.

Hronologija nasilja u školama

- 16. novembar 2022, Trstenik - Profesorki engleskog jezika đaci su izmakli stolicu nasred časa i sve to snimali telefonom, a potom snimak podelili na društvenim mrežama.

- 17. novembar 2022, Beograd - U Tehničkoj školi za dizajn kože u Beogradu učenica prvog razreda krvnički je pretukla drugaricu iz odeljenja.

- 22. novembar 2022, Subotica - U OŠ "Sonja Marinković" dečaku su povređeni slezina i rebra nakon što ga je jedan od vršnjaka oborio s leđa.

- 29. novembar 2022, Niš - Učenik drugog razreda Gimnazije "9. maj" zadobio je povrede na velikom odmoru u učionici kada ga je napao vršnjak i zadao mu više udaraca u glavu i telo.

- 9. decembar 2022, Beograd - Policija je privela učenika osmog razreda pod sumnjom da je u OŠ "Nikola Tesla" u Rakovici kaišem pretukao dva druga, a na jednog čak nasrnuo nožem tražeći novac.

- 19. januar 2023, Beograd - Učenika Saobraćajne škole u Zemunu N. R. (16) pretukli su stariji vršnjaci u holu škole. Tom prilikom je dečak zadobio prelom nosa.

- 25. januar 2023, Tutin - Učenika gimnazije u Tutinu tokom tuče drug je ubo nožem u stomak u hodniku škole.

- Znali su da je organizovao tuču, znala je razredna... Na kraju sastanka tog dana taj dečak koji je organizovao tuču bio je drzak čak i prema direktorki škole. Šokirana sam bila što je njegov otac o svemu onome što se dešavalo mesecima unazad čuo prvi put na tom sastanku, što znači da ga niko iz škole nije ranije obavestio o pretnjama koje je njegov sin upućivao drugoj deci - kaže Tasićeva.

Najviše žali što nije obavestila policiju, jer, kako kaže, tog dana kad je održan sastanak dobila je uveravanja da joj je dete bezbedno.

Foto: Privatna arhiva

- A onda su me uveče pozvali da kažu da mi je sin pretučen. Jedino je razredna mog deteta od samog početka bila ta koja je reagovala i pokušala sve da spreči - dodaje Ivana.

Ona kaže da je čak i otac dečaka koji je označen kao organizator tuče hteo da se pozove policiju i želeo da reaguju nadležne institucije.

Tasićeva je rešena da pravdu istera do kraja, kako kaže, zbog svog sina, ali i zbog sve druge dece koja mogu da budu na meti tog nasilnog dečaka ili nekog drugog.

Direktorka škole u kojoj se desio slučaj nasilja nije odgovarala na naše pozive.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set