• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs/Rina

02.02.2023

12:28

DARKO UZGAJA GLJIVU U TEGLI I KUNE SE U NJENU LEKOVITOST! Kombuha čuva arterije, snižava holesterol i šećer, a evo kako se pravi napitak! (FOTO)

RINA

Srbija

DARKO UZGAJA GLJIVU U TEGLI I KUNE SE U NJENU LEKOVITOST! Kombuha čuva arterije, snižava holesterol i šećer, a evo kako se pravi napitak! (FOTO)

Podeli vest

Darko Radovanović iz Bajine Bašte uzgaja japansku gljivu kombuhu u tegli, a od nje pravi napitak za koji kaže da je lekovit

Lekovi iz prirode neretko se u praksu dokažu kao izuzetni u lečenju mnogih bolesti, ali i kao jako dobri za preventivu. Osim domaćih biljaka kao jako efikasna pokazala se japanska gljiva kombuha. Smatra se da je to eleksir za mladost i dugovečnost, pa i ne treba da čudi zašto su žene sa dalekog istoka mladolike i vitalne.

Foto: RINA

Darko uzgaja kombuhu u tegli

Koristila se još 220 godina pre Hrista u Kini, a veruje se i da su ovaj napitak pili i ratnici Džingis Kana jer im je davao energiju i čuvao ih od bolesti.

Gljiva se gaji u crnom čaju

Pročitavši sva njena lekovita svojstva Darko Radovanović iz Bajine Bašte odlučio je da ovaj lek iz prirode proizvede sam i u tome je uspeo.

- Kupio sam jednu gljivu, doneo je kući i dalje postupao prema upustvima koja sam pronašao na internetu. Gaji se u crnom čaju koji se skuva i dobro pošećeri. Potrebno je oko dva litra. Kad se ohladi u njega se stavi kombuha i ona u tome stoji oko petnaest dana. Nakon toga se procedi i dobijena tečnost pije se jednom dnevno. Miris podseća na sirće i slatkastog je ukusa - rekao je ovaj Bajinobaštanin i dodaje da je u pripremi neophodno obratiti pažnju na neke od pojava koje su moguće, ako niste sve uradili kako valja.

- Ne bi smeli da se pojave tragovi buđi na gljivi, ali ni da se oseti užegao miris čaja. Da do ovog ne bi došlo morate da koristite čist pribor i tegle, i da se gljiva ne dira prljavim rukama - kaže Darko.

Foto: RINA

Gljiva u tegli

Ovaj mladić, međutim, uradio je sve kako treba i dobio svoj lekoviti napitak. U njegovu delotvornost uverio se prvo on sam, a zatim porodica i prijatelji, stoga je ova žućkasto prozirna tečnost brzo postala omiljeni alternativni lek.

- Otac je imao problema sa kamenom u žuči, pio je kombuhu i kad je otišao na pregled doktorka mu je rekla da je kamen kao rukom odnešen. U mom kraju se pročulo koliko je ova gljiva delotvorna, tako da sam je mnogima davao na poklon - kaže Darko.

Ako se ovaj napitak pije redovno, stručnjaci kažu da se mogu sprečiti bolesti arterija, pomoći u biosintezi kolagena, proteina koji čini strukturu kostiju, kože, krvnih sudova. Obnavlja crevnu floru, ubrzava cirkulaciju, snižava šećer i holesterol u krvi.

Bonus video:



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Recept

pre 1 godinu

"Pravi" recept: "... dobro se poseceri, pije se nekoliko puta,..." Sta je ovo? Zamislite da lekar kaze pacijentu:"Uzimajte neki lek nekoliko tableta dnevno, nekoliko dana,..." To recept. Zna se sta je recept i kako se pravi caj od kombuhe, pa ti "travari" treba da podele sa narodom preko medija, recept. Ili, mozda kriju, kako bi prodavali svoj, "pravi', "original" caj.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set