• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.S.

09.02.2023

11:54

ČAK SEDAM ZEMLJOTRESA ZA JEDAN DAN U SRBIJI! Stručnjak upozorava - Tlo se ne smiruje, a tek će da se trese! Ovaj mesec je NAJKRITIČNIJI

printscreen

Vesti

ČAK SEDAM ZEMLJOTRESA ZA JEDAN DAN U SRBIJI! Stručnjak upozorava - Tlo se ne smiruje, a tek će da se trese! Ovaj mesec je NAJKRITIČNIJI

Podeli vest

U Srbiji je u sredu zabeleženo čak sedam zemljotresa u različitim gradovima naše zemlje.

Prvi potres zabeležen je u jutarnjim časovima u Donjem Milanovcu, zatim u Majdanpeku, a oko podneva treslo se tlo u Boru i još dva puta u Majdanpeku.

Nešto kasnije u toku dana, u 18.05 časova zemljotres je registrovan u Kraljevu, a uveče u 20.36 u Loznici. 

Svi potresi su bili slabog inteziteta, a ovakvi zemljotresi ne mogu izazvati skoro nikakva oštećenja, a većina ljudi ih i ne oseti.

Proleće kritično

Kada je reč o razornim zemljotresima prema rečima meteorologa Ivana Ristića Srbija je sada bezbedna, a tokom zime sasvim je uobičajeno da osetimo manje potrese.

- Srbija je trenutno bezbedna što se tiče pojave zemljotresa. Moglo bi se reći da smo polako ušli u najsigurniji period, a to je zima. Tokom zime možemo osetiti manje potrese - ističe meteorolog Ristić.

Sedam potresa za jedan dan u Srbiji

Donji Milanovac u 10.04 časova zabeležen potres jačine 2 stepena po Rihteru.

Majdanpek u 10.36 časova zabeležen potres jačine 1.7 stepena po Rihteru

Bor u 12.38 časova zabeležen potres jačine 2.1 stepena po Rihteru

Majdanpek u 13.40 i 14.10 sati zabeležena dve potresa jačine 1.9 tepena po Rihteru

Kraljevo u 18.05 časova zabeležen potres jačine 1.9 stepena po Rihteru

Loznica u 20.36 sati zabeležen potres jačine 2.0 stepena po Rihteru

Ipak, kako navodi Ristić koji već godinama izučava zemljotrese, više jačih potresa možemo da očekujemo na proleće.

Jače zemljotrese možemo da očekujemo od marta, tada su česti potresi od 5 stepeni Rihterove skale. Proleće može da bude veoma problematično. Najkritičnije tačke su Kopaonik i centralna Srbija - priča naš sagovornik.

Foto: Informer DN

Ivan Ristić

Zemlja ključa, pred nama tubolentan period

Naš sagovornik ima revolucionarnu teoriju koja objašnjava zbog čega se dešava veliki broj zemljotresa.

Ristić je objasnio da je u unutrašnjosti zemlje, kako kaže, kao u kotlu i da je to glavni uzrok izbijanja zemljotresa.

Jezgro zemlje ima temperaturu preko 6.000 stepeni. Mi mislimo da je zemlja hladna, a ispod je kao u kotlu. Ta toplota ide na gore i toplotna energija se pretvara u kinetičku - rekao je Ristić.

Ristić navodi da nas u budućnosti, odnosno sve do 2030. godine očekuje trubolentan period kada je reč o klimatskim promenama.

- Budući da je period aktivnosti Zemlje 100 godina, do 2030. godine očekuje nas turbulentan period sa čestom pojavom zemljotresa, erupcija vulkana i daljim porastom globalne temperature. Posle 2030. godine doći će do postepenog smanjivanja broja i intenziteta zemljotresa i eurupcija vulkana kao i do postepenog pada temperature na planeti Zemlji - zaključuje on.

Kritična mesta u Srbiji

Geološki informacioni sistem Srbije razdvaja osam područja sa mogućim jakim zemljotresima.

Jadranska priobalna zona, Vojvodina (Kanjiža, Bečej, Novi Sad, Ruma), područje Velike Morave (Svilajnac, Jagodina, Stalać),područje istočne Srbije (Golubac, Negotin), zapadna Srbija (Loznica, Krupanj, Bajina Bašta), centralna Srbija (Lazarevac, Aranđelovac, Rudnik, Kraljevo, Kopaonik), područje između Nišave i srednjeg i gornjeg toka Južne Morave (Dimitrovgrad, Bosilegrad, Niš, Vranje) i Kosmet (Peć, Prizren, Priština, Lipanj, Uroševac).

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set