• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

15.02.2023

08:42

MEDVEDI NA TARI I ZLATIBORU NAJAVILI KRAJ ZIME?! Po narodnom verovanju, ako na Sretenje vide svoju senku onda....

Z.G.

Vesti

MEDVEDI NA TARI I ZLATIBORU NAJAVILI KRAJ ZIME?! Po narodnom verovanju, ako na Sretenje vide svoju senku onda....

Podeli vest

Na Sretenje se sreću i razdvajaju zima i leto. Smatra se da od Sretenja dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže “Sretenje obretanje

A kakvo će vreme biti, da li će se zima nastaviti ili će doći proleće? Prema narodnom verovanju, glavni metereolozi su medvedi. Oni određuju kakvo će nas vreme čekati u narednom periodu.

Ako medved ugleda svoju senku, to će ga uplašiti i naterati da se vrati u svoju jazbinu što znači da nas očekuje još šest nedelja zime. Međutim, ako nema senke i medved provede neko vreme napolju, to znači da nas očekuju lepi dani.

Šta prognoziraju medvedi u Zapadnoj Srbiji, na Tari, Zlatiboru, Goliji i Jadovniku?

Ovi medvedi su čipovani i prati se njihovo kretanje. Prema rečima profesora Duška Ćirovića, sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji od 2007. godine vodi projekat markiranje i praćenja medveda u Srbiji, ova zima je malo drugačija od prethodnih.

- Naši medvedi, odnosno medvedi čije kretanje pratimo, trenutno su svi u dubokom zimkom snu. Dosta dugo su bili aktivni. U svoje brloge i u stanje hibernacije su ušli tek krajem januara ove godine. Tako da ne verujem da će na Sretenje ustati i izaći napolje. A kada će se probuditi, opet zavisi kada dođe proleće – kaže profesor Ćirović.

Foto: Z.G.

 

Dakle medvedi se nisu uplašili svoje senke i u ovom slučaju to bi moglo značiti, opet po narodnom verovanju, ali i po nekom iskustvu od ranije, da će zima brzo proći.

Jedan od znakova proleća su i senice, pa mnogi kažu da ako se čuje oglašavanje senica na današnji dan, proleće je blizu.

Da životinje budu metereolozi nije samo slučaj u Srbiji. U Nemačkoj je vreme prognozirao jazavac, a u Americi mrmot, samo što je tamo datum 2. februar, jer Sretenje tada pada po njihovom kalendaru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set