• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

23.02.2023

17:10

(VIDEO) ČUDO! U POTOPLJENOJ CRKVI KOD VALJEVA, RONIOCI PRONAŠLI SVEĆU?! Ovo je njihovo svedočenje

printscreen

Vesti

(VIDEO) ČUDO! U POTOPLJENOJ CRKVI KOD VALJEVA, RONIOCI PRONAŠLI SVEĆU?! Ovo je njihovo svedočenje

Podeli vest

Pre sedam godina, zbog punjenja veštačkog jezera Stubo-Rovni, potopljena je crkva Svetog Arhangela Mihaila u selu Tubravić kod Valjeva. Crkvu poznatu kao Valjevska Gračanica obišli su i snimili njenu unutrašnjost članovi Ronilačko spasilačkog kluba "Borac" iz Čačka.

Veštačko jezero Rovni, između sela Stubo i Rovni, u opštini Valjevo, nastalo je pregrađivanjem reke Jablanice. Površina ovog jezera iznosi 10,4 kilometara kvadratna, a najveća izmerena dubina jezera iznosi 67 metara.

Izgradnja jezera i brane izazvala je burne reakcije u javnosti, jer je između ostalog potopljena crkva Svetog Arhangela Mihaila u selu Tubravić. Ova crkva je poznata kao Valjevska Gračanica, o kojoj prvi pisani podaci potiču iz 16. veka, i opstala je sve do 2016. godine, kada je potopljena punjenjem jezera Rovni, najvećeg regionalnog vodoprivrednog sistema koji služi za snabdevanje vodom Valjeva, Lazarevca, Lajkovca, Uba i Mionice. 

Članovi Ronilačko spasilačkog kluba "Borac" pre osam meseci su odlučili da zarone upravo na lokaciji gde je potopljena crkva i ostali su fascinirani prizorima na koje su naišli. Između ostalog, svedoče kako jedna sveća stoji uspravno pod vodom i kako su ikone ostale netaknute.

Kako navodi Bojan Drašković, instruktor ronjenja kluba "Borac", poželeli su da zarone privučeni pričom o ovoj značajnoj bogomolji koja je doživela ovakvu sudbinu, bez namere da se upuštaju u debatu oko toga da li je morala da bude potopljena.

Napominje da je u jezero moguće zaroniti samo par puta tokom godine s obzirom na to da je vidljivost jako loša i da je voda izrazito hladna tokom cele godine i ne prelazi 5 stepeni Celzijusa, tako da im je bila potrebna posebna oprema. 

Kako su bili jedni od retkih koji su se usudili da zarone baš na toj lokaciji, svojom kamerom su zabeleželi eksterijer potopljene bogomolje.

 

 

Nedavno su Bojan, njegov brat Bratislav i još dva člana tima odlučili da ponovo zarone do crkve, po ostavljenim orijentirima i zabeleže izgled unutrašnjosti crkve kako bi i oni koji je nisu posetili pre potapanja mogli da vide kako je izgledala.

Uz snimak koji su objavili na stranici na Fejsbuku Ronilačko spasilačkog kluba "Borac" podelili su svoje utiske.

- Posle osam meseci ponovo smo posetili crkvu Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiju kao Valjevska Gračanica, ali ovog puta smo našim kamerama zabeležili unutražnjost crkve.

Kao i prethodnih puta ostali smo nemi pred nestvarnim prizorima potopljene svetinje. Dole na oko 18 metara dubine tišina, voda svega 5 stepeni, sunčevi zraci koji se probijaju kroz zelenkastu vodu i Crkva Svetog Arhangela Mihaila.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zemlja prokletih

pre 1 godinu

Ono što Turci, Austrijanci i Nemci nisu uništili, dokrajčili su kriminalci iz Vučićevog kartela.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set