• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

26.02.2023

16:41

BATAK POBEDNIK 37. "GUSANIJADE" U MOKRINU! Od danas će živeti kao Sulejman u guščijem haremu, nema više takmičenja (FOTO, VIDEO)

printscreen

Vesti

BATAK POBEDNIK 37. "GUSANIJADE" U MOKRINU! Od danas će živeti kao Sulejman u guščijem haremu, nema više takmičenja (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Gusak Batak, stameni osmogodišnjak vlasnika Nikole Nikića novi je šampion 37. ,"Gusanijade" u Mokrinu, jer je u finalu savladao i leđa ugledao godinu dana mlađem, nabusitom protivniku Fedoru, Miroslava Čeleketića, takođe iz Mokrina.

Pernate kavgadžije ukrstile su svoja krila i kljunove u bespoštednom nadmetanju dugom 11 minuta i 40 sekundi, koje je na guščarski tron dovelo Batka.

Ponosno se šepurio šireći krila nakon pobede novi šampion Svetskog prvenstva u nadmetanju guskova, a njegov vlasnik će tu titulu nositi narednih 365 dana. 

- Borba je bila teška do trona, ali uspeo je da pobedi. Takav je put šampiona. Zahteva dosta nege, šetnju, prepešačio je kilometražu kao do Beograda. Batak ima osam godina, a iako može još da se takmiči, neću više da ga mučim. Ovo je mu je prva seniorska pobeda. Ime je dobio, jer su mi dok je još bio mlad gusak svi govorili da je lep i da ima dobar batak, kao i da bi bio dobro pečenje. Mislim da skoro niko neće probati njegov batak - priča uz osmeh Nikić koji će svom šampionu pružati i dalje svu negu.

- Živeće kao Sulejman u svom guščijem haremu. Služiće za parenje i da deci poklanjam dobre mlade gusane za takmičenje - dodaje vlasnik novog šampiona. 

Foto: Informer

Nikola Nikić

Kako to stroga pravila nalažu, popularni beli gladijatori, nošeni glasnim gakanjem ženki, sreli su se na "sredokraći" između svojih avlija. U ovogodišnja nadmetanja, u tri uzrasne kategorije, okupila su se čak 116 gusana, a sve je počelo još 18 decembra. Na mokrinskoj svetkovini nisu izostala ni revijalna takmičenja, kao ni promocija najekstremnijih primeraka ženki i mužjaka.

- Acika je i dalje najstariji i najveći šampion sa 23 godine, vlasnika Aleksandra Adamova. Najstariju gusku Četkicu koja ima čak 26 godina publici je ponosno predstavio Dragan Barbat, dok nalepše jato dolazi iz dvorišta Dušana Grujića - kaže Živica Terzić, predsednik Udruženja "Belo pero".

Foto: Informer

Živica Terzić

"Gusanijada" je zvanično registrovana u UNESKO-u, a održava se od 1986. godine. I ove godine takmičenje je organizovalo Udruženje guščara "Belo pero", koje okuplja stotinak odgajivača. U Mokrinu sada ima oko 1.500 gusaka, a nekada ih je bilo na hiljade.

Nadmetanje za ljubav

I u guščijem svetu vladaju ljubavna pravila. "Gusanijada nije ništa drugo do nadmetanje za naklonost ženki. U jednom jatu koje prate mužjaka na megdanu može biti najviše četiri guske, a jedna od njih mu je miljenica. 

- Nadmetanje za naklonost ženke, odnosno koja će se sa njima pariti, kod gusana ima presudnu ulogu na "Gusanijadi". U zavisnosti koliko je strastveno gakanje ženki, koje utiče na nivo adrenalina kod gusana, nadmetanje će biti duže ili kraće - objašnjava Terzić.

Ipak, kako kaže, nije sve baš tako jednostavno. Nekada gusani jednostavno nisu raspoloženi da brane svoja jata, pa nadmetanje završavaju bez mnogo otpora. 

- Dobar gusak procenjuje se na osnovu izgleda, ali je narav ono što utiče na istrajno nadmetanje. Dešava se da nekada gusku u finalu nije do dokazivanja, a tu se onda ne može ništa - kaže Terzić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set