• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.L.

02.03.2023

13:55

MALO ČUDO IZ TOPOLE! Jana počela da igra folklor čim je prohodala - Sa samo dve i po godine imala prvi nastup (FOTO)

Toppress/ustupljena fotografija

Vesti

MALO ČUDO IZ TOPOLE! Jana počela da igra folklor čim je prohodala - Sa samo dve i po godine imala prvi nastup (FOTO)

Podeli vest

Trogodišnja Jana Petrović iz Topole najmlađa je članica Kulturno umetničkog društva "Oplenac“, a prema rečima njenih roditelja za igru i pesmu zainteresovala se čim je progovorila i prohodala.

Njeni roditelji su primetili njen talenat prema muzici kako kažu, ubrzo nakon što  je prohodala a prvi nastup zabeležila je prošle godine sa samo dve i po godine.

- Prošle godine u martu na godišnjem koncertu KUD -a prvi put je nastupila a od momenta kada je prohodala i počela da priča, pevušila je pesmice i uz njih igrala. Pošto sam ja radio kao umetnički rukovodilac u školici folklora u Šatornji, koja radi pri KUD-u vodio sam je na probe gde je i igrala. Trenutno je ona najmlađi član našeg Kulturno umetničkog društva jer ima samo tri godine - kaže Đorđe Petrović, Janin otac.

Đorđe ističe da su njegova supruga i on dugo godina igrali folklor, kako kaže i on je počeo rano sa samo četiri godine a supruga je učestvovala i u pevačkoj grupi.

Inače, Kulturno umetničko društvo "Oplenac“ postoji od 2000. godine i broji oko 300 članova, uzrasta od tri godine pa do  ansambla veterana starosti do 55 godina, raspoređenih u sedam folklornih grupa koje imaju probe dva puta nedeljno.

- Uvek je pravo vreme da se počne sa folklorom. Ono što je najveća smetnja u radu KUD-a je mišljenje koje vlada da je folklor prvenstveno namenjen za devojčice, što je veoma pogrešno. Uz druženje, putovanje, fizičku aktivnost, čuvanje kulture i tradicije folklor donosi brojne benefite, a kod nas su svi uvek dobrodošli jer je mnogo razloga da se vežba folklor - poručuju iz Kulturno umetničkog društva „Oplenac“.

Članovi ovog KUD -a  do sada su bili u Rusiji, Španiji, Engleskoj, Francuskoj, Poljskoj, Belorusiji, Turskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Makedoniji, Mađarskoj, Republici Srpskoj, Crnoj Gori.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DOBRO SE MASKIRALI PA KRENULI PO DAROVE! Deca čuvaju stare običaje, na Bele poklade prošli kroz sela u Topoli (FOTO)
Srbija

DOBRO SE MASKIRALI PA KRENULI PO DAROVE! Deca čuvaju stare običaje, na Bele poklade prošli kroz sela u Topoli (FOTO)

Poslednja sedmica pred veliki Vaskršnji post naziva se Bela nedelja a poslednji dan Bele poklade. Nekada se ova nedelja u srpskim selima obeležavala prolaskom maskiranih povorki koje su pevale, dok bi ih seljani darivali mesom, slaninom, kolačima, ali najčešće jajima. Ovaj običaj zadržao se i danas u selima oko Topole a najmlađi su sačuvali tradiciju svojih predaka od zaborava.

26.02.2023

14:20

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set