• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Exploziv

07.03.2023

19:51

DECA MI NISU BILA TRI GODINE, NEMAJU VREMENA, ZIMI SAM ZAVEJANA PO DVA, TRI DANA... Ispovest jedne od najstarijih meštanki Crne Trave rasplakala Srbiju

printscreen tv prva

Vesti

DECA MI NISU BILA TRI GODINE, NEMAJU VREMENA, ZIMI SAM ZAVEJANA PO DVA, TRI DANA... Ispovest jedne od najstarijih meštanki Crne Trave rasplakala Srbiju

Podeli vest

Crna Trava postane jedno od mesta koje izumire, mladi odlaze jer ne vidi perspektivu zbog nedostatak posla i uslova za normalan život. I ono malo preostalih meštana ovog kraja kažu da ne bi svojoj deci preporučili da ostanu na selu.

- Budemo zavejani po dva, tri dana. Kao roditelj, ja bih svoju decu posavetovao da završe škole i da odu kao i svi - kaže jedan meštanin.

Samo na tridesetak kilometara od Crne Trave nalazi se mesna zajednica Kalna sa samo jednom porodicom sa decom i dva staračka domaćinstva. Baka Nada jedna je od malobrojnih stanovnika ovog mesta, koja kaže da svoje najmilije nije videla skoro tri godine.

- Bilo je ljudi, a sad je sve zapustelo u šumu. Za bolji život su otišli, mi smo ostali. Ovde nema gde da se zaposle - kaže baka Nada.

Foto: printscreen tv prva

Baka Nada iz Crne Trave

Iako se teško kreće, starica je uvek na nogama. Kako kaže, Hitna pomoć joj uvek dođe, ali i mlada komšinica, jer ona dalje od svog domaćinstva ne može.

- Sve mi je teško, pravo da ti kažem. Niti ima ljudi, niti ima prodavnica, niti može da se služimo. Naša deca rade u Beograd. Ne dolaze, rade sve u prvoj smeni, nemaju vreme, prevoz je loš. Nisu bili ima dve, tri godine - kaže baka Nada kroz suze.

Lekarka Hitne pomoći kaže da je u ovoj opštini većinsko staračko stanovništvo, bez ikakve podrške sa strane.

- Potpuno su odsečeni od sveta. Deca ko zna gde su, sa njima se čujemo samo telefonski - kaže de Milena Stanojević iz Doma zdravlja Crna Trava u emisiji "Exploziv" na "Prvoj" TV.

Foto: printscreen tv prva

Suze baka Nade rastužile Srbiju

Umesto surove zime stariji meštani ovide samo lepotu, a drugi su "trbuhom za kruhom" otišli u veće gradove i uglavnom se ne vraćaju kući.

I dok jedni vide u ovom kraju samo lepotu, drugi ostaju jer moraju, ali se svi uglavnom slažu u jednom - da u ovom mestu nema mnogo nade za budućnost, jer kako kažu "mladi odlaze, a stari umiru".

Bous video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nina

pre 1 godinu

Eh jadna Zena.Ima vremena svako kome je stalo do Roditelja.To nijesu Djeca to su nistavila.Gdje ce im Duša mamu im poljubim.Da jadnu Zenu zbrinu pa neka uzivaju u Beogradu.Da imaju sta da naslijede onda se ne bi micali.Ovako znaju zemlja im pripada.Sram Vas bilo.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set