• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I.M.

23.03.2023

21:45

JEDNOG DANA VRATIĆU SE U ČAČAK, AL' ZA STALNO! Bora Đorđević na koncertu novom pesmom rasplakao Čačane: DANI SU MI ODBROJANI (FOTO)

I.M.

Vesti

JEDNOG DANA VRATIĆU SE U ČAČAK, AL' ZA STALNO! Bora Đorđević na koncertu novom pesmom rasplakao Čačane: DANI SU MI ODBROJANI (FOTO)

Podeli vest

Na Gradskom trgu u Čačku održan je koncert "Riblje čorbe", a više hiljada posetilaca svih generacija pevalo je u glas sa Čačaninom Borom Đorđevićem.

U publici su bili i njegovi prijatelji, gimnazijalci sa decom i unucima, kao i članovi nekadašnjeg prvog Borinog benda "Hermelini". Bora je sa publikom podelio i tri pesme sa novog albuma, od kojih se izdvaja numera "Dve gitare" koju je komponovao sa pokojnim Mišom Aleksićem basistim kultnog rok benda.

Proslavljeni roker ne krije da ga za Čačak vežu jake emocije, počev od sreće, pa do treme koju oseća svaki put kada peva na domaćem terenu. 

- Ja sam Čačanin na privremenom radu tako negde napolju, svi mi koji smo van Čačka jednog dana ćemo se vratiti na padine Jelice da ostanemo za stalno u Čačku - rekao je Bora kroz osmeh. 

Kaže da je upoznat sa namerom gradskih čelnika da u jedna ulica ili deo Čačka dobije ime po njemu. Da li će se to i obistiniti, još ne zna.

- To priznanje obično daju posthumno, a meni to posthumno ne znači mnogo, jer neću znati. Voleo bih da doživim tako nešto u Čačku. Doduše, imam nešto slično u beogradskom Zoološkom vrtu, tamo postoji staza koja se zove "Borino sokače" - priča roker, koji ne krije da svaki put u Čačku ima tremu.

Foto: I.M.

 

Slavni roker je priznao da pred čačanskom publikom uvek ima tremu, jer je to za njega velika odgovornost.

- Sada mi je teško da pričam. Želeo sam da ovaj intervju dam nakon koncerta, jer tada je sve lakše. Obećavam dobru svirku. Velika je odgovornost svirati u Čačku, ja u svom gradu uvek imam tremu, pa i sada u ovim godinama - kaže Bora dodajući da je u Čačak doveo i čika Jocu Zmaja, člana benda koji se ne viđa često. 

Uskoro još jedna zbirka Borine poezije

U slobodno vreme kaže da piše poeziju, izvesno je da će iz toga izaći još jedna zbirka njegovih pesama. Uporedo piše i roman, koji još uvek nema naziv, ali koji sadrži manje delove autobiografske građe. Nedavno je iz štampe izašla knjiga slikara Milana Čakajca, za koju je Bora napisao propratne stihove. 

- U seriji akvarela, nalaze se i neki moji stihovi, šteta što njegova dela nisu na poštanskim markama. Meni je likovno u čačanskoj Gimnaziji predavao jedan od naših najboljih akvarelistra, Grujica Lazarević, a njegov pravi i reali naslednik je super akvarelista Milan Čakajac i meni je čast da napišem stihove koji ilustruju njegove slike - priča Bora.

Ističući mnogo razloga zbog kojih Čačak neizostavno treba da bude i jeste prestonica kulture, Bora je naveo samo neka imena iz svog domena. 

- Čačak treba da bude prva nacionalna prestonica kulture zato što ima Točka, Brankovića, mene, Kralja Čačka....a kada je reč o sportu, pa mi imamo čitavu državnu reprezentaciju u košarci, Mišović, Kićanović, Obradović, Androić i mnogi drugi...Nađite mi drugi grad koji ima takve istaknute pojedince i ja ću vam reći svaka čast. 

Foto: I.M.

 
Pesma "Dve gitare" rasplakala publiku

Za novi album koji je završen, Bora kaže da ne zna kada će izaći. Numera "Dve gitare" koju je uradio zajedno sa pokojnoim basistom Mišom Aksićem rasplakala je publiku, jer je svima bilo jasno koliko je pesma autobiografska. 

- Živim u Sloveniji, tamo imam ženu koju volim i za sada mi je to dovoljno. Ponavljam doći ću, obećao sam, na padine Jelice.

Bora je recitacijom rasplakao svoje Čačane. Najpre je izgovorio stihove, pa zatim otpevao "Dve gitare".

Meni stvarno nije dobro,

Bolestan sam skroz na skroz,

Biće da sam bostan obro,

Pripremite plavi voz.

Dani su mi odbrojani,

Životni mi prošo vek,

U bolnici u Ljubljani

Nemaju za mene lek.

Ne trošite džabe pare,

Nisam tol'ko važan lik,

Ukrstite dve gitare,

Nek to bude spomenik.

Foto: I.M.

 

Konzilijum saopštenje,

Objavljuje svaki dan,

Da upozna javno mijenje,

Koliko sam bolestan.

Moje telo pošaljite

U Čačak, u Srbiju,

U Ljubljani ostavite

Srce, neka bude tu.

Ne trošite džabe pare,

Nisam tol'ko važan lik,

Ukrstite dve gitare,

Nek' to bude spomenik.

refren

Konzilijum saopštenje

Objavljuje svaki dan,

Da upozna javno mnjenje,

Koliko sam bolestan.

Pevao pesme napisane pre 50 godina

Pored "Dve gitare", publika je čula još dve nove pesme: "Oči malog psa " i "Vratite nam sunce", koju je Bora komponovao sa Zoranom Brankovićem kada su imali svega 15 ili 16 godina.

- Ta pesma bila je neko vreme u Čačku hit. Biće zanimljivo kako zvuči danas posle pola veka.

Čačak je za mene čista emocija. Recimo, danas sam od fotografa Voje Pešterca dobio fotografiju na kojoj smo Branković, Točak i ja, to je neprocenjivo - kaže Bora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nikola

pre 1 godinu

Znači na žalost za života se vratiti neće u Čačak jer je na padinama Jelice gradsko groblje.

SUPRUGA MIROSLAVA ILIĆA JE ŠKOLSKA DRUGARICA PROSLAVLJENOG ROKERA! Pevač posle više od pet decenija otkrio detalje upoznavanja sa Gordanom!
Estrada

SUPRUGA MIROSLAVA ILIĆA JE ŠKOLSKA DRUGARICA PROSLAVLJENOG ROKERA! Pevač posle više od pet decenija otkrio detalje upoznavanja sa Gordanom!

Legenda narodne muzike Miroslav Ilić obeležava 50 godina karijere, a duže od toga je u braku sa suprugom Gordanom o kojoj retko govori, ali uvek s ljubavlju. On je nedavno u jednom intervjuu opisivao svoj životni put i tom prilikom obelodanio da je suprugu upoznao još u gimnaziji koju su oboje pohađali, ali da ona nije išla s njim u razred, već sa jednim drugim poznatim Čačaninom

10.11.2022

14:53

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set