• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Opanak.rs

10.04.2023

20:04

POREKLO SRPSKE KRALJICE OBAVIJENO JE VELOM TAJNI! Evo ko je bila Jelena Anžujska

wikipedia.org

Vesti

POREKLO SRPSKE KRALJICE OBAVIJENO JE VELOM TAJNI! Evo ko je bila Jelena Anžujska

Podeli vest

Od prepisivanja i poklanjanja knjiga, preko opismenjavanja i udavanja siromašnih devojaka, pa sve do uticaja na unutrašnju i spoljnu politiku države, Jelena Anžujska ostavila je pečat na celokupnu istoriju, kako srpske države, tako i žene, a njen život ispraćen je tajnama i misterijama.

Deo života Jelene Anžujske, njena mladost su obavijeni maglom. Ne zna se ni njeno tačno poreklo kao ni tačna godina rođenja. Srednjovekovnoj ženi se ime pominje uz ime njenog muža. Iza slike svetiteljke, pobožne kraljice u stvari nalazi se jedna snažna ličnost koja otkriva karakter ove žene koji nikako ne spada u šablon srednjovekovne žene. Kraljica je danas velika inspiracija umetnicima.

Kraljica Jelena Anžujska je rođena, pretpostavlja se između 1230 ili 1235/1236. Bila je supruga kralja Stefana Uroša I Velikog ( rođen oko 1223.- 1277. vladao od 1243- 1276 ). Doživela je duboku starost. Preminula je 8. februara 1314. Brak sa kraljem Urošem I sklopila je oko 1250.

Foto: wikipedia.org

Jelena Anžujska

U žitijama njenog savremenika Danila Drugog, koji je bio njen prijatelj i saradnik, piše da je ona "od plemena fruškoga (francuskog) kći roditelja, koji su bili u velikom bogatstvu i slavi". U biografiji Uroša Prvog Danilo svedoči: "Kralj je sebi uzeo ženu od carskog plemena, od fruškoga".

Karlo Prvi Anžujski, kralj Sicilije i Napulja, i Jelenu i njenu sestru Mariju de Šor naziva svojim dragim rođakama. Trag za njenim roditeljima pratimo po dve važne teorije.

Prva teorija je iz 1902.godine. Istraživač Čedomilj Mijatović tada je povezao Jelenu za familiju De Kurtne, čiji rodonačelnik je Petar de Kurtne, mlađi brat francuskog kralja Luja Sedmog. 

U drugoj teoriji, iz 1982, Gordon Mekdanijel smatra da je ona starija kći ugarskog plemića Jovana (Kalojovana) Anđela, sina vizantijskog cara Isaka Drugog Anđela i Francuskinje Matilde iz porodice De Kurtne. Mekdanijel te tvrdnje zasniva i na aktima pape Inoćentija Četvrtog iz 1253. i 1254. Postoji druga hipoteza koja je suprotna "francuskoj". Navodno, kraljica potiče iz romejske carske porodice i ugarske kraljevske kuće. Prema toj teoriji ona je ćerka Jovana Anđela od Srema koji je poznat kao i "dobri Jovan". Njegovi roditelji su bili romejski car, Isak II Anđeo ( 1156- 1204 ) i Margita od Ugarske ( 1175- 1223. ).

Foto: wikipedia.org

Grof Đorđe Branković, diplomata, pisac i samoproklamovani potomak srpske srednjovekovne dinastije Branković, pisao je da je kraljica bila ćerka latinskog cara Balduina II koji je poslednji car Latinskog carstva u Konstantinopolju. Međutim, on je imao samo jednog sina. Da li je kraljica Jelena možda bila njegova vanbračna ćerka? Balduinov deda, po očevoj strani, Petar II Kurtene je bio najmlađi sin francuskog kralja Luja VI. Da li zato arhiepiskop Danilo II tvrdi da je ona iz "carskog plemena" tj. carskog roda? Ovu teoriju potvrđuje i "tronoški letopis" koji je nastao u manastiru Tronoša, krajem XVIII veka. Ali, da li je to relevantan izvor? Koliko su pomešani tradicija i usmeno predanje i koliko je to moglo da utiče na stvaranje takve teorije?

Buduća kraljica pristala je brodom u srpskom primorju i krenula put naše prestonice preko Zete, današnje Crne Gore. Da bi je, legenda kaže, podsetio na rodnu Provansu i iskazao ljubav kojoj će ostati veran do kraja života, Uroš je zasadio jorgovane od današnjeg Kraljeva pa sve do Raške.

Foto: printskrin/youtube

Manastir Gradac - mesto gde je sahranjena Jelena Anžujska

Bila je pobožna ali i odlučna. Iskusni političar. Ljubitelj je umetnosti i takođe je ohrabrivala monahe u prevođenju knjiga. Njena najpoznatija zadužbina je čarobni manastir Gradac, u kome je i sahranjena.

Osnovala je prvu žensku plemićku školu u Srbiji, organizovala je prepisivanje knjiga koje je kasnije poklanjala, na svom dvoru u Brnjacima na severu Metohije imala je i "knjigohranilište", odnosno biblioteku. Tu je takođe imala i čuvenu školu za siromašne devojke gde su mogle da uče vez i ostale poslove, ali i pismena i muziku.

Kraljica Jelena i danas, toliko vekova posle izaziva isto onoliko pažnje koliko je dobijala i tokom svog života. Njeno poreklo ostalo je prekriveno velom tajni. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja
Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja

Odbornici Skupštine opštine Prijepolje doneli su odluku da za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji Opštine Prijepolje u oblasti ekonomskog razvoja, infrastrukturnih projekata, podrške lokalnoj zajednici i unapređenju političkog dijaloga da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli priznanje „Počasni građanin“ Opštine Prijepolje.

03.07.2024

22:24

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana
Politika

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić, sastao se danas u Banjaluci sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilović, a zatim su zajedno obišli radove na deonici Bijeljina-Rača, budućeg auto-puta Beograd - Sarajevo, jednog od dva koja će povezati Srbiju i Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu.

03.07.2024

21:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set