• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.05.2023

08:00

KALDRME KAO SVEDOCI LEPŠIH VREMENA: Pet NAJLEPŠIH ulica u Srbiji ODUZIMAJU DAH!

Andrej Nihil

Vesti

KALDRME KAO SVEDOCI LEPŠIH VREMENA: Pet NAJLEPŠIH ulica u Srbiji ODUZIMAJU DAH!

Podeli vest

O burnoj istoriji kroz koju je Srbija prolazila, svedoči impresivna arhitektura, kao i spoj nespojivog u vidu naših kaldrma, a ovih pet ulica smatra se najlepišim.

Republika Srbija, centralna destinacija brdovitog Balkana naširoko je poznata kako po svojoj impresivnoj istoriji i gostoprimljivom mentalitetu ljudi, tako i po blagodetima koje čine prirodna bogatstva, ali i naseljena jezgra, te magične kaldrme koje krase gradove stare više stotina godina.

Tim povodom, izdvajamo pet ulica u Srbiji kroz koje je uživanje proći.

Kosančićev Venac, Beograd

Kosančićev Venac predstavlja područje najstarijeg Beograda sa sačuvanim starim uličicama, kaldrmom, drvoredima, te brojnim građevinama koje dokumentuju istorijski razvog prestonice Srbije. Ulica je nazvana po srpskom heroju Ivanu Kosančiću koji je poginuo u Boju na Kosovu, 1389. godine i danas je svakako nezaobilazna destinacija kada je prestonica Srbije u pitanju.

Foto: iStock

 

Na Kosančićevom vencu sačuvani su vredni primerci balkanske arhitekture, konak knjeginje Ljubice, kafana "?", Saborna crkva, te osnovna škola kod Saborne crkve i zgrada Patrijaršije. Ove kao i druge zgrade čine materijalna svedočanstva istorijskog razvoja Kosančićevog venca kao upravnog, crkvenog i kulturnog centra, kao i stambenog središta. Posebno je interesantno da Kosančićev predstavlja najstarije sačuvano gradsko tkivo na kom u kontinuitetu žive Srbi.

Tešnjar, Valjevo

Tešnjar u Veljevu jedinstvena gradska celina 19. veka sačuvana u Srbiji. Njegova arhitektura je vrlo skromna i ilustruje prilike vremena u kome je nastala. Dvorišta su u kaldrmama, uzana, dugačka, sa dosta cveća i drveća. 

Foto: Dragan Bosnić

 

Ulične zgrade samo zajedno sa dvorištima i zaleđem predstavljaju jedinstvenu celinu, dok od starih zanata u Tešnjaru su danas prisutni tkački, grnčarski, obućarski, voskarski, trukerski, liciderski, bojadžijski, krojački, kao i berberski ateljei.

Generala Drapšina, Kikinda

Ulica Generala Drapšina u Kikindi, ne samo da se smatra najlepšom ulicom u ovom gradu, već je ranije proglašavana i najlepšom u čitavoj Srbiji, dok se 2020. godine našla na 22. mestu liste najlepših ulica na svetu. Odlikuju je niske kuće, kao i gusti drvoredi koji joj posebno daju na šarmu. Drvored je zasađen krajem Drugog svetskog rata i ima 389 stabala.

 

Foto: Aleksandar Milutinović

 

Najviše ima američkog koprivića, javora, lipe i nekoliko stabala duda. Smatra se da su stabla dobijena na poklon, kao simbol velikog prijateljstva sa našim proslavljenim naučnikom Mihajlom Pupinom, od američkog predsednika Ruzvelta. Velika pažnja posvećuje se zdravstvenom pregledu stabala, pa tako svako drvo ima zdravstveni karton.

Gospodar Jevremova, Šabac

Šapčani su svakako najponosniji na Gospodar Jevremovu ulicu, koja je naziv dobila po bratu Miloša Obrenovića i koju odlikuje posebno bogata istorija. Ono što posebno ističe ovu ulicu jeste što se u njoj nalazi prvi konak u Srbiji, kao jedno od najreprezentativnijih zdanja vreme iz koga potiče.


Foto: Dragan Bosnić

 

Gospodar Jevremova danas predstavlja pešačku zonu ovog grada, a karakterišu je građevina podignute u rasponu od skoro dva veka. U ulici se posebno ističu Okružni sud, Dom šabačke omladine, te kuća dr Lazara Petrovića, kao i sarača i sedlara Stanica. Gospodar Jevremova ulica je 2007. godine proglašena najlepšom ulicom u Srbiji. 

Zmaj Jovina ulica, Novi Sad

Novi Sad, iliti Srpska Atina oduvek je oduzimao dah kako svojim građanima, tako i brojnim posetiocima kojih je, otkako je muzičkog festivala "Exit", sve više. Jedna od najpoznatijih ulica u ovom gradu u srcu Vojvodine je Zmaj Jovina i vazda je bila "glavna ulica". Ovde su nekada radili trgovci i zanatlije, a od trga Slobode do Vladičinog dvora pružala se pijaca. Danas ova ulica vrvi od života i poznata je ogromnom broju kafića i restorana, dok zgade pripadaju različitim stilovima, od baroka, preko klasicizma, pa do renesanse. Većina objekata je nedavno obnovljena, tako da se u celosti moze sagledati njihova lepota.

Foto: Luka Šarac

 

Same zgrade su rekonstruisane u duhu starih vremena, kao da prizivaju stari duh. Spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju, po kome je ulica nazvana, nalazi se ispred Vladičinog dvora i delo je beogradskog vajara Dragana Nikolića. Kod ovog spomenika, svake se godine, održava deo Zmajevih dečijih igara. 

Ovo su bili naši predlozi najlepših ulica u Srbiji. Vreme je da ih obiđete i osetite kakvu čaroliju kriju. Doživi Srbiju i uživaj u lepoti naših gradova. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milee

pre 1 godinu

Sramontno je i velika uvreda za nas kikinđane što niste objavili fotografije ulice Generala Drapština koja je prema oceni svetskog sajta „Arhitektura i dizajn“, postavljane na 22. mesto najlepših ulica na svetu. Umesto nje objavili ste fotografiju gradskog trga na kojem smo mi kikinđani isto ponosni. A u Vašem tekstu je spominjete.

Izbori 2024

Vesti

Nosilac opozicione liste se tukao s policijom, podržavao pajser brigade, prekršajno osuđivan... Evo kako Bora Solunac tumači uljudnost i pristojnost!
Politika

Nosilac opozicione liste se tukao s policijom, podržavao pajser brigade, prekršajno osuđivan... Evo kako Bora Solunac tumači uljudnost i pristojnost!

Nosilac zajedničke liste 12 opozicionih stranaka i pokreta, Borislav Novaković, koji u kampanji tvrdi da se zalaže za uljudnost i transparentnost u politici, tukao se s policijom, lažno glasao iz Soluna, podržavao pajser brigade omladine Narodne stranke, i preršajno je osuđivan za privredne prestupe. Osim toga, primao je platu za posao na koji nije dolazio.

21.05.2024

10:49

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set