• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rina

10.05.2023

19:47 >> 19:52

U OVOM DELU SRBIJE RASTU DŽINOVSKE JAGODE! Borišići decenijama proizvode crveno voće veličine šoljice za kafu

rina

Vesti

U OVOM DELU SRBIJE RASTU DŽINOVSKE JAGODE! Borišići decenijama proizvode crveno voće veličine šoljice za kafu

Podeli vest

Da se vredan rad i uloženi trud uvek isplate najbolje pokazuje i primer porodice Borišić iz sela Trbušani kod Čačka. Nekoliko generacija se na imanju već godinama unazad bavi proizvodnjom jagoda, a upravo ova voćka donosi prvu zaradu u godini.

Sa prvim danima berbe velike količine crvenih poldova stiže na rafove marketa i pijačne tezge.

- Jagode se prva para iz naših plastenika, što se tiče voća. Mi jagode gajimo u plastenicima i važno nam je prvenstveno što smo zaštićeni od grada, zaštićeni od hemije, od truleži, jer, da su na otvorenom jagode trule kad krene kiša, ovde možemo da beremo i kad je oblačno, kad je kiša i kad je sunčano. Kada je i pitanju kvalitet, on je odličan, jagode su krupne i ukusne - rekao je Zoran Borišić.

Zoran je istakao da vremenski uslovi imaju znatno manji uticaj na jagode u plastenicima, a za prskanjem voća nema veće potrebe.

- Ovde je odrađeno prskanje posle sađenja, možda na sedam dana, i pre cvetanja jagode jednom. Više nije bilo potrebe, ovi uslovi i ova godina su izvanredni, nema velikih vrućina, nema napada ni vaši, niti bilo čega - pojasnio je ovaj proizvođač.

Foto: rina

Kako tvrde radnici, branje jagoda je lagodno kada su plodovi dobrog kvaliteta.

- Ove jagode su odličnog kvaliteta i lake za branje. Krupne i može da se nabere koliko god je potrebno u danu, krupnoća jagoda je kao šoljica za kafu - objašnjava radnica Dušica Makojević.

Da više od četiri decenije Borišići prvi dinar u sezoni zarade od jagoda, potvrđuje i najstariji član porodice.

- Počeli smo sedamdesetih godina prošlog veka, tada smo jagode sadili i obrađivali na primitivan način, što znači na otvorenom, odnosno, na njivi. Davnih godina smo ih prodavali u Sarajevu, katirale se vozom. Danas su jagode savremenije, još boljeg kvaliteta, krupne, ali svakako, takođe i danas treba rada, truda i para - rekla je Zlata Borišić.

Foto: rina

Baka Zlata, najstariji član Borišića

Osim što su prvo prolećno voće, jagode su omiljene kod većine ljudi na planeti, a da bi se došlo do ovakvih plodova Borišići pretenduju rad, trud i kvalitetan rasad.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set