• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

12.05.2023

12:06

NEMA VIŠE MOBILNIH TELEFONA! Osnovna škola "Jovan Popović" u Kikindi zabraniće đacima korišćenje telefona u školi

V. N.

Vesti

NEMA VIŠE MOBILNIH TELEFONA! Osnovna škola "Jovan Popović" u Kikindi zabraniće đacima korišćenje telefona u školi

Podeli vest

U Osnovnoj školi "Jovan Popović“ u Kikindi ubuduće će učenicima biti zabranjena upotreba mobilnih telefonai! Ovaj predlog podržali su i članovi Saveta roditelja, nastavnici a i učenici.

Ovo je prva škola u gradu koja će uvesti novu meru, a očekuje se da je odobri i Školski odbor. Učenicima je dosad bilo zabranjeno da koriste telefone samo tokom nastave.

Direktorka škole Jelena Krvopić kaže za "Informer" da je odluka o zabrani korišćenja telefona u školi prevencija od digitalnog nasilja, fotografisanja i snimanja, kao i odvlačenje pažnje, koja je bila primetna.

- Nažalost, desili su stravični događaji proteklih dana u Srbiji. Moj broj telefona uglavnom imaju svi roditelji, a jedna majka mi je poslala prilog u kome je direktor OŠ "Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Kamenice sa upravom već sproveo ovu meru u svojoj školi. Razgovarala sam sa njim i na pedagoškom kolegijumu odlučili da i mi to sprovedemo- kaže direktorka Krvopić.

Procedura je takva da akt treba da izglasa Savet roditelja, potom da se ponaosob izjasne roditelji na roditeljskim sastancima.

- Ostalo je još nekoliko odeljenja i posle toga ćemo obavestiti Učenički parlament kojem ćemo ukazati da je ova odluka za dobrobit svi đaka. Sa svim dokumentima izazaći ćemo pred Školski odbor naredne nedelje- kaže Krvopić.

Kada Pravilnik stupi na snagu, ovo će biti prva škola u Kikindi u kojoj učenici tokom celog nastavnog dana ne smeju da upotrebljavaju mobilne telefone.

- Gotovo su svi roditelji prihvatili ovu odluku, a samo je jedan ostao uzdržan. Učenici, na moje
zadovoljstvo, nemaju zamerke, iako sam primetila da tokom školskog odmora ne komuniciraju licem u lice, već se dopisuju putem poruka- kaže direktorka.

Foto: V. N.

Neobična direktorka koju đaci poštuju 

 

Jelena Krvopić, profesor fizičkog vaspitanja, devet godina je i direktorka Osnovne škole "Jovan Popović". 

Na konstataciju da je pohvalno, ali neobično da se učenici nisu protivili ovoj odluci, kaže da je "i ona neobičan direktor i da se trudi da sa đacima ostvari neposredan kontakt i da razbije barijeru strahopoštovanja.

- Učenici naše škole imaju veoma prisan odnos sa mnom i kada imaju neki problem, slobodno mogu lično da mi se obrate i preskoče sve distance. Iskrena sam sa njima, uvažavam ih i oni to poštuju. Kada sam im objasnila da je sve za njihovo dobro, bez pogovora su prihvatili ovu odluku, verujem, iz poštovanja prema meni. Kada bi se sve stvari rešavale samo sa učenicima, nikada ne bi bilo problema– kaže direktorka.

Učenici OŠ "Jovan Popović", ako Školski odbor odobri ovu odluku, već od sledeće nedelje ostavljaće svoje isključene mobilne telefone u kutije kod direktorke, a posle nastave će ih uzimati.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dušan

pre 11 meseci

Najpametnija odluka 21.veka! Na šahovskim mečevima, obično svi takmičari ostave mobilne u svojim automobilima, ili ih isključene ostave na stolu prediđenom za telefone, tašne i slično. Ukoliko se iz džepa čuje i vibracija telefona, takmičar je izgubio ne samo partiju, nego je i diskvalifikovan! U ovom slučaju, nije na odmet u učionicama postaviti veći monitor, gde bi učitelj ili nastavnik, eventualno prikazao nešto sa interneta, što smatra da je korisno nastavi, i eventualno prikaže nešto sa interneta na šta je kod kuće naišao neko od učenika, vezano za nastavu. Tipa elektronske školske table, koju gleda ceo razred! Tipa: "Pogledajte monitor"! Ostaje i predlog nastavnika, da svi to potraže na svojim kompjuterima ili mobilnim uređajima kod kuće, kao deo domaćeg zadatka!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set