• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Lepote Srbije

18.05.2023

23:23

DA LI BI STE SE USUDILI NA PLANINARSKI POHOD NA OSTROVICU? Nekada se ovde nalazio VULKAN

printscreen

Vesti

DA LI BI STE SE USUDILI NA PLANINARSKI POHOD NA OSTROVICU? Nekada se ovde nalazio VULKAN

Podeli vest

Mnogi koji su se uspinjali na Rudnik tvrde da je Ostrovica jedan od najzanimljivijih delova ove planine – na čitavih 758 metara nadmorske visine, ovaj vrh, za koji se veruje da je ostatak vulkanske kupe, spada među izuzetno fizički i psihički zahtevne poduhvate budući da ima gotovo 230 metara uspona.

Ipak, napor je istinski vredan magičnog prizora koji će vas dočekati na vrhu – beskrajnog prostranstva planinskih masiva, prekrivenih vekovima starim šumama Rudnika.

Kad prilazite rudničkom pobrđu, videćete siluetu Ostrovice ili Ostrvice. Na nekim topografskim kartama vodi se kao Ostrvica, ali je u literaturi i usmenoj praksi, za davno ugašeni vulkan, češće u upotrebi naziv Ostrovica.

Do vrha, nadmorske visine 758 metara, nije teško doći, tvrde planinari. Ibarskom magistralom ide se do skretanja za naselje Rudnik, zatim ka selu Varnice odakle vodi markirana staza. Nakon livade i šume, sledi uspon po stenama, koji na nekim mestima izgleda opasan, ali se da savladati. A kada se, za oko 45 minuta, stigne do vrha koji dominira prostorom – zatalasanom Šumadijom, pred horizontom ljudska čula drhte.

Foto: printscreen

Vrh planine Ostrovica

– Ostrovica pripada severozapadnim ograncima Rudnika – najviše šumadijske planine i predstavlja deo šireg eruptivnog terena Rudnika i Šumadije. Odlikuje se izrazitom individualnošću, specifičnom morfološkom fizionomijom i istaknutim visinskim položajem u odnosu na okolni reljef – navode stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode Srbije na čiji je predlog prvobitno zaštićena 1980. godine od strane opštine Gornji Milanovac kao "Vidikovac Ostrovica".

Anketa

 

Revizijom i usaglašavanjem sa postojećom zakonskom regulativom, 2009. godine proglašena je za Spomenik prirode "Ostrovica" na površini od bezmalo 14 ha. Ovo značajno prirodno dobro je na teritoriji opštine Gornji Milanovac, katastarskoj opštini Zagrađe.

Ostrovica je danas opusteli kamenjar zarastao u šipražje, bodljikavo grmlje i retke trave. Dominiraju gole stene na kojima se još mogu raspoznati tragovi slivanja lave i njenog naglog hlađenja. Na vrhu ima dva nejednaka zuba.

– Vrhovi su međusobno odvojeni presedlinom širokom desetak metara. Postala je nadimanjem gustih masa lave i obrazovanjem neka, o čemu svedoči šiljati dominantni vrh – navodi se u izveštaju Zavoda.

Foto: printscreen

Pogled sa Ostrovice

Područje Ostrovice i Zagrađe - Trudelj, koji predstavljaju jedinstven vulkanski masiv, izgrađeni su od kvarclatita i dacita sa postepenim prelazima. Prve podatke o petrografiji eruptivnih stena Ostrovice dao je pionir geologije u Srbiji Jovan Žujović (1889).

U geološkoj prošlosti, na prostoru današnje Srbije, vulkanski rad bio je intenzivan i zahvatao je velike površine. To se dokazuje prisustvom magmatskih stena: andeziti, daciti, trahiti, rioliti, peridotiti, graniti, gabro, dijabazi, pegmatiti, bazalti...

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @srbija_instafoto

 

Vulkanski rad je, kako navode stručnjaci, pratio čitavu geološku istoriju, a završio se krajem tercijara, pre oko dva miliona godina. Za sobom je ostavio ogromne mase eruptivnih stena i piroklastičnog materijala.

Vegetacijski pripada zoni hrastovih sladunovo - cerovih šuma. Po značaju i biljnoj raznolikosti izdvaja se stanište stena i kamenjara na kome opstaju balkansko-karpatski endemit Rajhenbahova žuta perunika, balkanski endemit mišjakinja i arktički florni element kamenika.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ????? ??????? (@sonja_sab)

 

Ostrovica je izuzetan objekat kulturne baštine, bar bi tako trebalo da bude, jer se na vrhu naziru ostaci utvrđenog grada, čija tačna godina izgradnje, kao ni graditelj, nisu poznati. Pretpostavlja se da potiče još iz antičkog perioda.

Razni istorijski podaci nam govore, da su se u okviru grada, sklanjali dubrovački trgovci i rudari iz okolnih rudnika, u periodu sukoba između Stefana Dečanskog i Vladislava II, posle smrti kralja Milutina.

Ostrovica je igrala izuzetno važnu ulogu u odbrani tadašnje srpske države, bila je najvažnija tvrđava u ovoj oblasti i ko je upravljao njom, upravljao je i celim ovim krajem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set