• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Rina

27.05.2023

19:22

VANREDNA SITUACIJA PROGLAŠENA U 5 UŽIČKIH SELA Vodena bujica nosila sve pred sobom (VIDEO)

Rina

Vesti

VANREDNA SITUACIJA PROGLAŠENA U 5 UŽIČKIH SELA Vodena bujica nosila sve pred sobom (VIDEO)

Podeli vest

U pet užičkih mesnih zajednica u Lužničkoj dolini Gradski štab proglasio je vanrednu situaciju zbog izlivanja reke Lužnice koja je poplavila kuće i imanja i grada koji je oštetio poljoprivredne kulture. Reka se povukla u korito i od jutros situacija je bolja, sledi procena štete. Olujno nevreme, kiša i grad pogodili su više delova Srbije, čačanski, leskovački, požarevački i užički kraj.

Nevreme koje je pogodilo užički kraj iza sebe je ostavilo pravu katastrofu. Vodena bujica odnela je skoro sve puteve, a ovakvo stanje ne pamte ni najstriji meštni. Nadležne ekipe od juče su na terenu i pokušavaju da osposobe alternativne putne pravce, kako stanovnici ne bi bili odsečeni od sveta.

- Pogledajte polje, pogledajte maline, jagode, sve je to bilo zasađeno, krompir, sve je uništeno - kaže Milovan Milić iz Lunovog Sela. Slobodan Tanović iz Bjelotića kaže da su, osim infrastrukture, poljoprivredna zemljišta zatrpana ilom i kamenjem.

 Najkritičnija situacija je u zoni vodotokova, u selima Karan, Lunovo selo i Bjelotići.

- Došlo je do oštećenja tri mosta, a od juče se radi na osposobljavanju alternativnih putnih pravaca. Šteta napravljena na putnoj infrastrukturi je ogromna, a ovakva katastrofa nije bila ni 2014. godine. Za samo pola sata, reka Lužnica je porasla dva metra, a vodena bujica nosila je sve pred sobom. Ekipe su sve vreme na terenu, juče je obezbeđen jedan alternativni putni pravac za meštani a drugi za minimalnu prohodnost, danas radimo da se to dodatno obezbedi. Radi se i na čišćenju putnih pravaca na kojima je došlo do obrušavanja zemljišta - izjavio je za RINU Zoran Militarov iz Gradskog štaba za vanredne situacije.

 

 

Izlile se Bresnička i Loznička reka kod Čačka

Zbog obimnih padavina koje su juče zadesile teritoriju grada Čačka kao i granične gradove i opštine, došlo je do izlivanja vodotokova drugog reda, kazao je načelnik štaba za vanredne situacije grada Čačka Bratislav Zečević.

- Na tri mesta izlila se Bresnička reka u MZ Katrga, Loznička reka na više lokacija u delu iznad magistralnog puta. Reka Lupnjača bila je na granici izlivanja kod magistralnog puta ali brzom intervencijom JKP 'Vodovod' i Civilne zaŠtite problem je otklonjenčka, vatsrogasno - spasilačkom jedinicom i komunalnom milicijom” - kazao je Zečević.

 

 

Prema podacima koje je prikupio situacioni centar grada Čačka do 20 časova nije bilo dojava da je voda ušla u stambene objekte.

 

 

- Većih problema bilo je na magistralnom putu kod manastira Vavedenje kao i na gradskom području gde odvodi površinskih voda nisu bili u stanju da prihvate ovu količinu vode. Bilo je nekoliko crpljenja vode iz dvorišta kao i iz podrumskih prostorija. Danas nastavljamo sa sanacijom terena - rekao je Zečević.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set