• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G.R.

07.06.2023

12:17

ŠAMPIONKA POCERINE! Ovako izgleda najteža jagoda u Srbiji (FOTO)

printscreen

Vesti

ŠAMPIONKA POCERINE! Ovako izgleda najteža jagoda u Srbiji (FOTO)

Podeli vest

Na njivi Dragane Vujković u šabačkom selu Culjković ubrana je najtеža jagoda u Pocerini, nezvaničnoj srpskoj prestonici ovog slasnog voća.

Draganina jagoda, teška 101 gram, zvanično je šampionka Festivala  jagode održanom u ovom selu, a ona se kući vratila sa vrednim nagradama - mikrotalasnom pećnicom i folijom za proizvodnju jagoda. 

- Tu jagodu sam primetila još dok je bila zelena jer je  bila krupnija od drugih. Sorta Alba je inače poznata po krupnim plodovima prvilnog srcastog oblika, ali čim  sam videla koliko je narasla odmah sam pomislila da bi mogla da pobedi na takmičenju. Da je ne bi neko ubrao prekrila sam žbun travom i za svaki slučaj obeležila štapom to mesto - priča Dragana. 

Foto: G.R.

Jagoda je sazrela tri dana pred održavanje takmičenja, pa je morala da je ubere i sačuva u frižideru.

- Izmerila sam je kućnoj vagi, bila je teška 103 grama, a kada su je zvanično merili  na festivalu vaga je pokazala 101 gram i to je bilo dovoljno da osvojim prvo mesto. Podelili smo je i u slast pojeli  kada smo se vratili kući - dodaje Dragana.

Gazdinstvo Vujković proizvodi jagode na pola hektara. Iako su u prvoj godini roda Dragana je zadovoljna rodom, ali je manje zaradila prodajom jer je za samo petnaest dana otkupna cena sa 300 pala na 80 dinara. 

- Ne pamtim da je jagoda bila ovako jeftina  poslednjih 20 godina. Malo sreće u ovoj nesreći sa niskom cenom je što smo jesenas, za razliku od ranijih godina, zasadili jagodu na samo pola hektara, pa nas sada manje boli glava.  Za ovaku malu površinu ne moramo da plaćamo radnike, već ih sama berem uz pomoć porodice i prijatelja. Ova sorta je krupna i kao od šale sama mogu dnevno da naberem 200 kilograma - kaže Dragana. 

Vredna domaćica je do sada osvojila pet pehara na jedinstvenom festivalu jagoda. Osim što je vlasnica jagode rekorderke pobeđivala je na takmičenjima  u brzom skidanju peteljki i uređenju festivalskog izložbenog  štanda.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane
Politika

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane

Slučajnosti u politici postoje, ali su retke. Svakako ređe nego li u drugim oblastima života. Zdravko Ponoš je možda slučajno i postao narodni poslanik, ali njegova poslednja aktivacija i napadi na vojsku sasvim sigurno nisu slučajni, istakao je ministar odbrane Miloš Vučević.

19.03.2024

10:19

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set