• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.08.2023

12:40

Sutra počinje najveći Sabor violinista na Balkanu! Večeras svira Aca Čergar, i to nije sve !

Informer

Vesti

Sutra počinje najveći Sabor violinista na Balkanu! Večeras svira Aca Čergar, i to nije sve !

Podeli vest

Podizanjem zastave i zdravicom, u Pranjanima će sutra u 14 sati svečano biti otvoren jubilarni peti Sabor violinista, a Lepa Lukić će tom prilikom otpevati svoju pesmu koja nosi naziv i ovogodišnjeg Sabora "Srce je moje violina". Sutra će se takmičiti mladi violinisti Srbije, a zagrevanje počinje večeras!

Jedan od najboljih muzičara koji je izuzetno cenjen, rado slušan i viđen kada je u pitanju "dvojka" i romska muzika, poznavaoci tvrde, bez sumnje je Aca Nikolić Čergar!

Ovaj vrsni harmonikaš odavno je prevazišao granice Srbije. Čergar će se sa svojim fenomenalnim orkestrom i mladim violinistom Manuelom Ristićem predstaviti od 19 sati u svečanoj sali Doma u centru varošice, i time će započeti fantastična muzička zabava za sve posetioce. 

Foto: Informer

Oni su najbolji mladi muzičari i sutra se "bore" za mesto u reprezentaciji vilionista Srbije

U subotu, na bini na stadionu, publiku očekuje tri sata muzičke rapsodije u izvođenju 12 veličanstvenih violinista, a petak je dan mladih zvezda. Evo ko sve sutra nastupa:

Prema programu, od 20 sati, odmah posle koncerta Lepe Lukić, u saborskoj areni na stadionu u Pranjanima, održaće se takmičenje mladih violinista Srbije.

Dušan Spasojević ima 21 godinu, mladi violinista dolazi iz mioničkog sela Tabanovići. Od 10. godine svira violinu a prvi učitelj mu je bio Slavoljub Jovanović.

Sedamnaestogodišnjem Ognjenu Babiću prve taktove na kraljici instrumenata pokazao je deda Božo Simić. Ognjen dolazi iz mioničkog sela Ključ i pre dve godine je prvi put svirao na pranjanskim daskama, kada je osvojio nagradu za najizvornije muziciranje, a tu laskavu titulu osvojio je i prošle godine u kategoriji do 16 godina.

Stefan Glišić se sa 12 godina prvi put susreo sa violinom i već osam godina ona mu je najbolji prijatelj. Stefan je rodom iz sela Planica kod Valjeva a prve taktove mu je pokazao majstor na violini iz Grabovice Saša Petrović.

Iz Lazarevca iz sela Dren dolazi Vladimir Dragićević, osamnaestogodišnjik koji uporedo uči i klasičnu muziku ali zbog ljubavi prema narodnoj ide na privatne časove kod Duleta Nikolića.

Čačanka Emilija Jelić iako petnaestogodišnjakinja, spremna je da ukrsti gudalo sa starijima. Veliki je ljubitelj narodne muzike koju vežba uporedo sa klasičnom u Muzičkoj školi.

Prošle godine u Pranjanima je osvojio nagradu u juniorskoj kategoriji za najbolje odsvirano kolo, a ove godine se David Ž. Marinković vraća da možda pokupi još koju nagradu. David živi u Beču, svira violinu od 12 godine a prve taktove mu je pokazao otac Žika.

Luka Ignjatović dolazi iz Mionice, ima 17 godina i oduvek je imao želju da svira narodnu muziku na violini.

Još jedan povratnik u Pranjane je i Nikola Tomić koji dolazi iz valjevskog sela Divci. Ovaj osamnaestogodišnjak je muzički potkovan i dobro svira kako klasičnu tako i narodnu muziku.

Zvezde narodne muzike na saborskoj pozornici

Posle takmičenja mladih violinista, na centralnoj bini održaće koncert zvezde narodne muzike. Jelena Broćić, Radiša Urošević i Dejan Nedić Tejovac istovremeno će se pojaviti na saborskoj pozornici.

 

Iz Surdulice, mesta poznatog po trubačima, dolazi nam Andreja Lazarević. Ovaj sedamnaestogodišnjak iz sela Zagužanje dolazi svakog meseca u Valjevo kod profesora narodne muzike kako bi vežbao. Završio je nižu muzičku školu a ove godine se prvi put takmiči u narodnoj muzici.

Katarina Bošković, šesnaestogodišnjakinja iz sela Mala Plana kod Velike Plane sama se prijavila na ovogodišnje takmičenje u Pranjanima. Učenica je srednje Muzičke škole, a velika podrška joj je profesor Zoran Veljković.

Osamnaestogodišnjak iz sela Kalenić kod Uba David T. Marinković sa šest godina je počeo da svira violinu. Završio je nižu muzičku školu, a za narodnu je kako kaže samouk.

Otvaranje Sabora uživo na Informer TV

 Televizija Informer uživo će prenositi otvaranje Sabora na svom kanalu koji se može pratiti na Telekomovoj platformi. Sa Saborišta će nam se uključivati naša dopisnica Dragana Ćendić. 

Ena Bojić svira violinu već devet godina i pohađa srednju Muzičku školu u Šapcu. Ove godine se prvi put odvažila da se takmiči u narodnoj muzici.

Milan Šišić ima 16 godina dolazi iz Obrenovca može se podičiti svojim precima koji su proslavili ovaj instrument. Unuk je čuvenog Aleksandra Šišića koji je pre više decenija apsolutno vladao muzičkom scenom kada je violina u pitanju.

Organizatori Sabora su Kulturni centar Gornji Milanovac, Opština Gornji Milanovac i autor Sabora Gvozden Nikolić.

 

Dobar program u sali Doma u centru Pranjana

Foto: Informer

Oni su najbolji mladi muzičari i sutra se "bore" za mesto u reprezentaciji vilionista Srbije

 

Posle Ace Čergara u sali Doma u centru Pranjana, sutra će na istom mestu nastupiti Biljana Pavković, jedna od najboljih harmonikašica Srbije i pevačica Bojana Barjaktarević. U subotu svira orkestar Krstivojevića dok će u nedelju zajedno sa Biljanom Pavković na istom mestu nastupiti izuzetno popularne Barbike, sestre koje plene svojim pesmama u Srbiji i inostrastvu.

 

 
 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set