• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.K.

23.08.2023

11:42

Šokantno saznanje, prete nam zaraženi komarci! Od virusa Zapadnog Nila u Vojvodini obolevaju uglavnom muškarci

Privatna arhiva

Vesti

Šokantno saznanje, prete nam zaraženi komarci! Od virusa Zapadnog Nila u Vojvodini obolevaju uglavnom muškarci

Podeli vest

U okviru rutinskog nadzora, zaključno sa 20.avgustom , među stanovništvom AP Vojvodine registrovano je 25 potvrđenih slučajeva obolevanja od groznice zapadnog Nila.

Pacijenti su sa prebivalištem na teritoriji svih okruga i to devet iz Južnobačkog okruga , po četiri iz Zapadnobačkog i Sremskog , troje je iz Srednjebanatskog okruga , po dvoje iz Južnobanatskog i Severnobačkog okruga i jedan iz Severnobanatskog okruga .

- Obolele osobe su dominantno muškog pola, prosečne starosti oko 65 godina. Većina obolelih je imala neki komorbiditet (najčešće dijabetes i hipertenziju).

Svi do sada potvrđeni slučajevi imaju neuroinvazivne forme bolesti (meningitis ili encefalitis) i nalaze se na bolničkom lečenju - navode iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za zaštitu javnog zdravlja Vojvodine.

Grоznicа Zаpаdnоg Nilа је sеzоnsко оbоljеnjе kоје sе prеnоsi ubоdоm zаrаžеnоg kоmаrcа. Glаvni prеnоsilаc virusа је Culex pipiens, vrstа kоmаrcа која је оdоmаćеnа i kоd nаs. Sеzоnа trаnsmisiје virusа Zаpаdnоg Nilа u Srbiјi uоbičајеnо trаје оd јunа dо nоvеmbrа, a period od uboda inficiranog komarca do pojave bolesti traje od 2 do 14 dana. U najvećem broju slučajeva inficirana osoba nema nikakvih simptoma ni znakova bolesti

Kod oko 20 odsto inficiranih javlja se blaga bolest, slična gripu uz povišenu telesnu temperaturu, glavobolju, malaksalost, slabost, bolove u zglobovima i mišićima, koja prolazi bez posledica nakon 5-7 dana. Mogu se javiti i osip na trupu i ekstremitetima, uvećanje limfnih žlezda i proliv.

- Mali procenat inficiranih osoba razvija tešku formu bolesti, koja se može manifestovati kao upala mozga ili moždanica. Simptomi upale mozga ili moždanica su intenzivna glavobolja, ukočen vrat, pospanost, dezorijentisanost, koma, tremor, nevoljni grčevi, slabost mišića i paraliza. Upale mozga i moždanica se češće javljaju kod osoba najstarije životne dobi, kao i kod osoba s oslabljenim imunitetom i hroničnim poremećajima zdravlja – ističu u tom Institutu.

Bolje spreliti nego lečiti

Oni su izneli i niz preporuka u cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom groznice zapadnog Nila, a stanovništvu se najpre preporučuje primena mera zaštite od uboda komaraca:

- Izbegavanje boravka u oblastima sa velikim brojem insekata, kao što su šume, močvare, bare i stajaće vode u doba najintenzivnije aktivnosti komaraca - u sumrak i u zoru Nošenje komotne odeće dugih rukava i nogavica, svetlih boja u doba najintenzivnije aktivnosti komaraca Upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom u doba najintenzivnije aktivnosti komaraca (prednost imaju prirodni repelenti na bazi bosiljka, lavande i sl.) Na prozore, vrata ili oko kreveta postaviti barijere, odnosno, zaštitne mrežice protiv komaraca - neke su od mera prevencije koji preporučuje taj Institut.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!
Društvo

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!

U Srbiji će sutra biti promenljivo oblačno, toplo i nestabilno, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i to uglavnom u drugom delu dana a najviša dnevna temperatura biće od 20 do 25 stepeni, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

01.05.2024

12:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set