• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. M.

01.09.2023

10:05

Ne govorite u naše ime! Planinarski savez Srbije nije protiv izgradnje vidikovca na Kablaru

I. M.

Vesti

Ne govorite u naše ime! Planinarski savez Srbije nije protiv izgradnje vidikovca na Kablaru

Podeli vest

Iz Planinarskog saveza Srbije demantovali su informaciju koja se pojavila na novinskim agencijama da se ova organizacija protivi izgradnji staklenog vidikovca na Kablaru.

Na vrhu Kablara već nekoliko dana nalazi se grupa građanskih aktivista, okupljenih u četiri udruženja, a navodi se da je među njima i Planinarski savez Srbije (PSS), što, kako kažu iz PSS nije tačno.

- Informacija da se mi protivimo izgradnji nije tačna. Meni je neprijatno kada neko PSS koristi za ovakve stvari. Mi smo na inicijativu lokalnog planinarskog kluba razmatrali izgradnju vidikovca na Kablaru na šta je naša Komisija za zaštitu planina reagovala i tada smo izdali jedno saopštenje koje je Upravni odbor usvojio. Jesmo izrazili zabrinutost za prirodu, ali nijednog trenutka nismo usvojili ovo što nam se sada stavlja u izjave. Naše saopštenje je jasno, mi nismo protiv izgradnje vidikovca - izjavio je Iso Planić, predsednik PSS.

Što se protesta tiče, niko me nije pitao ni zvao, nisam upućen u detalje šta se dešava u Čačku, pritom niko nije tražio saglasnost PSS da se takve izjave daju. Da mi nisu prosledili neku objavu sa interneta ne bih ni znao šta se tamo dešava. Savez ima 193 kluba, na njima je da svako zauzima sopstvene stavove, mi iz Saveza ne stojimo iza ovoga – kazao je Planić i najavio dolazak u Čačak, kako bi se novonastala situacija rešila.

- Planinarsko društvo Kablar iz Čačka, ima pravo da zauzima sopstvene stavove, verovatno su o tome ranije promišljali, ali to ne znači da je PSS istog stava – naveo je Planić dodajući da je reč o klasičnoj zloupotrebi.

Foto: I. M.

Ovako bi trebalo da izgleda vidikovac na Kablaru

Planić, koje je istaknuti geograf iza koga stoje brojni napisani radovi i knjige, planinar koji je osvojio većinu svetskih vrhova i zaljubljenik u prirodu a danas prvi čovek srpskih planinara, ne spori da je posetio svaku turističku atrakciju u svetskim zaštićenim područjima i nacionalnim parkovima koje je obišao. Kao i većina ozbiljnih planinara, bio je u objektima, čiju izgradnju opstruišu čačanski aktivisti.

Budimo deo sveta

- Vidikovaca i turističkih atrakcija ima svuda u svetu, u nacionalnim parkovima, zaštićenim područjima, to je ono što svaki planinar obiđe, ma gde da ode, kaže Iso Planić, predsednik PSS. 

- Nemoguće je oživeti Ovčar Banju bez razvijanja određenih turističkih detalja i atrakcija koje će privući turiste. Uveren sam da se pažljivim promišljanjem može osmisliti vidikovac na vrhu Kablara koji će izaći u susret potrebama razvoja turističkih kapaciteta. Nešto mora da se gradi i da bude u funkciji turizma, jer su klisura i Ovčar Banja i turistički potencijal. Nemam ja otpor prema tome da se tamo nešto gradi, ali to treba raditi s merom da ne narušava prirodu. Ako me pitate da li sam ih posetio takve atrakcije...pa jasno je da vidikovaca i turističkih atrakcija ima svuda u svetu, u nacionalnim parkovima, zaštićenim područjima, to je ono što svaki planinar obiđe, ma gde da ode – zaključio je Planić, prirodnjak koji je obišao gotovo ceo svet.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Kućerak u Ovčar banji kao pravo bogatstvo! Cene su već otišle u nebo, a nova staklena atrakcija samo će doliti "ulje na vatru"
Srbija

Kućerak u Ovčar banji kao pravo bogatstvo! Cene su već otišle u nebo, a nova staklena atrakcija samo će doliti "ulje na vatru"

Nekretnine i zemljište u Ovčar Banji u poslednje vreme po cenama premašuju očekivanja, a nove investicije dodatno dižu cenu. Najava izgradnje vidikovca i staklene atrakcije, podigla je cene dodatno i tek će, tvrde poznavaoci. Na Kablaru su čak i oronule šupe na na ceni, ali praksa pokazuje da ih je sve manje jer su vlasnici su prestali da prodaju imovinu, dok je tražnja svakim danom sve veća.

01.06.2023

23:27

sledeća vest

Vesti

Kolumna Dragoljuba Kojčića: Pod čekićem aparthejda
Kolumne

Kolumna Dragoljuba Kojčića: Pod čekićem aparthejda

Istraživačima aparthejda, koji nisu spremni da budu jeftine apologete političkih interesa, Kosovo i Metohija je danas prostor da svoja zapažanja i zaključke mogu da posmatraju i izvode in vivo. To isto važi i za oportunistički zanemele intelektualce koji po moralnoj odvažnosti nisu ni blizu Sartra, Rasela ili Markuzea. Ali, taj glas danas dopire samo iz usta i pera Petera Handkea

28.09.2024

19:05

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set