• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G.R.

09.10.2023

13:55

Preci bi se ponosili! Kraljev orden je nestao u ratu, a onda su ga potomci vratili na ognjište! (FOTO)

Informer

Vesti

Preci bi se ponosili! Kraljev orden je nestao u ratu, a onda su ga potomci vratili na ognjište! (FOTO)

Podeli vest

Orden Karađorđeve zvezde sa mačevima IV reda, kojim je kralj Aleksandar Karađorđević 1934. odlikovao selo Prnjavor kod Šapca nestao je u vihoru Drugog svetskog rata, a potomci ratnika i stradalnika vratili su ga u svoje selo posle skoro 80 godina.

Na inicijativu Dejana Vasića i prilozima hodočasnika na Cer koji čuvaju sećanje na veliko stradanje u Prvom svetskom ratu izrađeno  je novo odlikovanje.

- Procedura za pribavljanje saglasnosti za izradu novog ordena je bila teška i kompleksna, trajala je osam meseci, a sama izrada 40 dana. Orden je veran originalu koji se čuva u Vojnom muzeju u Beogradu i darivaćemo ga selu, a čuvaće se u muzeju ili istorijskoj sobi u kojoj će biti stalna postavka posvećena stradanju našeg sela u ratovima od 1912. do 1918. godine - rekao je Vasić.

Prnjavor je jedino selo u Srbiji koje ima ovaj orden. Jugoslovenski kralj Aleksandar Karađorđević je 1934. godine potpisao ukaz o odlikovanju Prnjavora i Šapca kao "mesta mučenike" koja su  najviše stradala na početku Prvog svetskog rata. O tome je svedočio je i dr Arčibald Rajs koji je po pozivu Vlade kraljevine Srbije istraživao zločine nad civilnim stanovništvom i slobodarskom svetu preneo istinu o nečuvenim zločinima austrougarske vojske.

Na njegovu inicijativu i uz podršku kralja Aleksandra I Karađorđevića u porti crkve Svetog proroka Ilije sagrađena je Spomen kapela sa kosturnicom koja je osveštana 5. novembra 1922. godine.

- Kralj Aleksandar Karađorđević je 1934. boravio u Prnjavoru i lično predao orden, a tom prilikom se poklonio senima 533 meštana čiji su posmrtni ostaci pohranjeni u Spomen kapeli sa kosturnicom. Žrtve iz ovog mesta Srpska pravoslavna crkva je na stogodišnjicu  početka Prvog svetskog rata kanonizovala kao Svete velikomučenike i slave se 30. decembra, a od 1962. godine Spomen kosturnica je proglašena za spomenik kulture od izuzetnog značaja - podsećaju u Prnjavoru i ponosno ističu da u selu žive potomci kojih se pretci ne bi postideli.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šok! Zelenski ovo nije očekivao! Stigle loše vesti iz Amerike! Prvo se radovao kao malo dete, a sad...
Planeta

Šok! Zelenski ovo nije očekivao! Stigle loše vesti iz Amerike! Prvo se radovao kao malo dete, a sad...

SAD će poslati još "patriot" projektila Ukrajini i potrošiće šest milijardi dolara za jačanje domaće proizvodnje oružja za podršku Kijevu, pošto administracija Džozefa Bajdena počinje da deli sredstva koja je Kongres odobrio ranije ove nedelje. Ministar odbrane Lojd Ostin, SiKju Braun, šef Združenog generalštaba, saopštili su da će dodatni paket od šest milijardi dolara obezbediti vojnu pomoć od američkih odbrambenih kompanija, što znači da će biti potrebno više vremena da stigne do Ukrajine, ali bi trebalo da ojača njenu odbranu na duže, objašnjava "Fajnenšel tajms".

30.04.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set