• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.10.2023

15:11

U ovo selo se sad svi vraćaju! Evo zašto

Rina

Vesti

U ovo selo se sad svi vraćaju! Evo zašto

Podeli vest

Za najlepše selo u Srbiji Sopotnica kraj Prijepolja proglašeno je pre više od 15 godina, a u mnogim naučnim štivima ovo ime je upisano kao jedno od retkih nalazišta bigra, šupljikavog materijala, koji je korišćen za zidanje manastira Mileševa i okolnih kuća.

Tokom korona virusa ovo mesto obogaćeno veličanstvenim vodopadima doživelo je pravu ekspanziju, a posetilo ga je na hiljade turista.

- Nikad toliko ljudi nije ovde bilo kao prethodnih godina, samo dolaze s rančevima na leđima i pitaju gde su vodopadi. Ovde preko leta možete čuti sve svetske jezike. Kako je selo živnulo, tako su i mladi počeli da se vraćaju, bavljenje turizmom ovde baš ima veliki potencijal - kaže meštanin Vujo Vulović.

Ipak, ono što će biti prava prekretnica za razvoj turizma u Sopotnici jeste rekonstrukcija starog, dotrajalog puta, jer do sada čak ni mini busevi nisu mogli da prođu, samo putnička vozila i to jedva. Novi put biće širok četiri metra stoga se očekuje da broj posetilaca od naredne godine bude višestruko veći.

Foto: Rina

Gradi se novi put u Sopotnici

- Deonica je duga 14 kilometara, sada se radi prvih sedam, koji su zapravo i najzahtevniji deo puta. Očekujem da će to biti završeno do kraja ove godine, a zatim na proleće se nastavljaju radovi i za preostalih sedam kilometara kako bi ova ne tako duga, ali veoma važna deonica bila završena. Sa asfaltom će u Sopotnicu doći još veći broj turista, ali nadamo se da će on zadržati omladinu na dedovini - rekao je predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić.

Država će i sa 1,8 miliona dinara finansirati, preko Ministasrtva zaštite životne sredine, uređenje postojeće pešačke staze u zaštićenom području Sopotnice. Predsednik opštine i resorna ministarka Irena Vujović, potpisali su uugovor o dodeli podsticajnih sredstava iz fonda za očuvanje i zaštitu biološke i geološke raznovrsnosti u 2023. godini.

Spomenik prirode

Slapovi Sopotnice 2000. godine proglašeni su za zaštićeno prirodno dobro i spomenik prirode. Na tom području utvrđen je režim zaštite II stepena, pa svi posetioci moraju da se ponašaju u skladu sa tim kako se ne bi narušilo ovo jedinstveno bogatstvo u okolini Prijepolja.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set