• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.12.2023

17:03

Samo 10 gradova u svetu ima ovo! Kragujevac je jedan od njih!

printscreen RTK

Vesti

Samo 10 gradova u svetu ima ovo! Kragujevac je jedan od njih!

Podeli vest

U kragujevačkom Data centru potpisan je memorandum o saradnji sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja – CERN. Time su Srbija i Grad Kragujevac uvršteni na kratku listu saradnika ove svetske naučnoistraživačke organizacije.

Srbija postaje deo globalnog mozga, najvećeg naučnog eksperimenta u oblasti fizike, koji se sprovodi u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja u Ženevi. Data centar u Kragujevcu je deseti u svetu u kome će se čuvati i obrađivati podaci za CERN, saopšteno je iz Vlade Srbije. 

Foto: informer.rs

Ovde će se čuvati i obrađivati podaci CERN-a, evropskog centra za nuklearna istraživanja

Nikola Dašić, predsednik Privremenog organa grada Kragujevca, podsetio je na ovu činjenicu i opisao kako se lično osećao kada je prisustvovao potpisivanju ugovara sa CERN-om. 

-  Nisam verovao da ću tako nešto da doživim! Da će naš grad biti važna tačka svetske nauke. Naš Kragujevac je postao jedan od samo deset gradova u celom svetu koji su pratneri CERN - a.  To je nešto o čemu nismo mogli ni da sanjamo - naveo je Dašić u intervjuu gradskoj televiziji RTK.

Dodajuću da su pored CERN-a, poverenje Srbiji i kragujevačkom državnom Data centru u skladištenju i čuvanju podataka, dali i svetski giganti poput Orakla, Aj- Bi-Em-a i Huaveja, Dašić je istakao da Kragujevac postaje ozbiljan evropski i regionalni centar.

- Kroz mrežu CERN-a sarađivaćemo sa celim svetom, a tu su i Centri izvrsnosti sa Nacionalnom bankom matičnih ćelija, jedinstveni ne samo u našoj zemlji već i u regionu Zapadnog Balkana; imamo Palatu pravde - najveće zdanje koje je država podigla u infrastrukturi pravosudnih organa... Među svim lepim i kapitalnim projektima, izdvojio bih i izgradnju Dečijeg odmarališta na Bešnjaji. Kragujevac je nekada imao lepa odmarališta i imaće ih opet zato što ovo jeste period kada se gradi i kada se radi - poručio je Dašić. 

Govoreći kao Kragujevčanin, Dašić je ukazao da je dovoljno pogledati oko sebe pa da se vidi koliko je bolje u odnosu na period pre 2014. godine. 

- Ulice su danas pune automobila, prodavnice su pune ljudi, restorani takođe, a turistički aranžmani rasprodati, što znači da se radi, zarađuje i troši. I pored toga, što godišnje više od milijarde odlazi na otplatu kredita, Kragujevac je u ovom trenutku apsolutno likvidan i može da ulaže u investicije - istakao je Dašić. 

Zahvaljujući se, kako je rekao, ljudima koji vole svoj grad, a čija imena javnost često ne zna, poručio je da će se boriti da "struja tih vrednih ljudi pobeđuje, da završava sve lepe projekte i dalje u budućnosti". 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set