• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.01.2024

22:30

Imaju prejako značenje! Ovo su 10 najlepših kraljevskih imena za devojčice!

pexels.com

Vesti

Imaju prejako značenje! Ovo su 10 najlepših kraljevskih imena za devojčice!

Podeli vest

Ukoliko očekujete ćerku, možete zaviriti i u kraljevska imena, a mi vam donosimo 10 najlepših.

Njihova značenja mogu biti od presudne važnosti kod izbora.

1. Dijana

Ime Dijana potiče iz rimske mitologije. Dijana je staroitalska boginja svetla, meseca i života koju su Rimljani izjednačili sa grčkom boginjom Artemidom. Ono nas takođe asocira i na princezu Dajanu, koju mnogi i danas obožavaju.

2. Elizabeta

Elizabeta je vrlo staro, biblijsko ime, koje svoje verzije ima po celom svetu. Hebrejskog je porekla, a jedno od njegovih značenja je „Bog je sreća“.

3. Viktorija

Viktorija je ime snažnog značenja koje dolazi od latinske reči za pobedu – victor. U starorimskoj mitologiji Viktorija je bila boginja pobede.

4. Helena

Helena je ime koje potiče iz Grčke, a znači ‘sjaj’ i ‘blistavost’. Njegovo značenje je i ‘ona koja zrači’, a iz imena Helena nastalo je ime Jelena.

5. Katarina

Više je teorija o značenju ovog imena grčkog porekla. Jedna pretpostavlja da ime dolazi od grčkog imena Haikaterine ili Hekaterine, verovatno povezana sa Hakatom (Hekate – božica svijeta mrtvih). Latinski oblik imena Catharina, a ono po tradiciji dolazi od grčkog ženskog prideva καθαρά (katharà), što znači ‘čista, iskrena, neposredna’.

Foto: Freepik.com

 

6. Leonora

Leonora je još jedno ime nastalo od grčkog imena Helena, a potiče od riječi helios, koja znači ‘sunce, sunčeva svetlost, sunčev zrak’.

7. Anastasija

Ime Anastasija ima grčko poreklo, a znači ‘ona koja je uskrsnula’.

8. Jelena

Kako smo već spomenuli, ime Jelena izvedeno je od imena Helena, ima grčko poreklo i znači ‘ona koja zrači svetlošću’.

9. Kristina

Kristina je latinsko ime izvedeno od grčke reči Christós, što znači ‘kršćanin’, ‘kršten’, ‘koji veruje u Boga’, a ima i druga tumačenja povezanih sa hršćanstvom.

10. Teodora

Ime Teodora ima poreklo u grčkom jeziku, a znači ‘poklon’, odnosno ‘božji dar’. Skraćeni oblik ovog imena je Dora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set