• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. S.

27.01.2024

09:57

Znate li u kom gradu je prvi put obeležena školska slava - Sveti Sava?

infozija.rs

Vesti

Znate li u kom gradu je prvi put obeležena školska slava - Sveti Sava?

Podeli vest

Praznik Sveti Sava kao školska slava prvi put u Srbiji je obeležen pre 184 godine!

Na predlog rektora Liceja Atanasija Nikolića prvi put je u Srbiji obeležena đačka slava u sedištu ove visokoškolske ustanove u Kragujevcu 1840. godine.

Iako je narodnog prosvetitelja crkva kanonizovala još 1735. godine (Karlovački sinod) proslave Svetog Save kakve danas poznajemo počele su mnogo kasnije.

O tome se godinama razmišljalo, tako da je Vožd Karađorđe 1808. naredio da se izlije crkveno zvono sa likom prvog srpskog arhiepiskopa. Ovo zvono doneto je u Kragujevac za potrebe Liceja, prve visoke škole u Srbiji južno od Save i Dunava.

Foto: infozija.rs

Atanasije Nikolić, rektor Liceja u Kragujevcu, preteče Univerziteta u Srbiji

 

Rektor Liceja, Atanasije Nikolić iz Segedina, doneo je i Svetosavsku himnu i njenim izvođenjem na Savindan 1840. praznik je ustanovljen kao obavezna školska slava.

Prvo svetosavsko slavlje u Kragujevcu odmah je postalo opšte prihvaćen narodni praznik. Ove navode potvrđuje i dokument koji donosi Popečiteljstvo prosveštenija (Ministarstvo obrazovanja) uz saglasnost Sovjeta u kome piše "Sveti Sava za sve škole u otečastvu našem patronom bude".

Na prvoj svetosavskoj proslavi organizovana je i bogata trpeza gde je presečen slavski kolač. Hroničari su zapisali da se "imalo jesti koljivo po običaju naših praotaca Srba" i da je bilo zdravica "…koje će se napijati počevši od knjaza pa redom do blagopotrebnosti".

Đaci su se, prema istorijskim zapisima, okupili u školi odakle su u koloni otišli na liturgiju. Na čelu kolone nošen je školski barjak. Za sve vreme kretanja litije pucalo se iz pušaka i prangija dok je narod u koloni pevao pesme posvećene novom školskom patronu.

Ostalo je zapisano i da su Kragujevčani sakupili sumu od 11 dukata, 11 forinti, 11 groša i jednu paru kako bi se nabavio pečeni ovan i bure vina koje je razdeljeno porodicama siromašnih đaka. Školska slava Sveti Sava obeležavala se od 1840. sve do 1945. godine kada komunističke vlasti ukidaju ovu tradiciju. Zabrana je trajala sve do 1990. kada je Sveti Sava "vraćen" u srpske škole.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set