• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/M. O.

19.03.2024

17:53

Joca je orao krstaš iz "mešovitog braka" Bore i Eržike, a ime je dobio po poznatom voditelju!

Informer

Vesti

Joca je orao krstaš iz "mešovitog braka" Bore i Eržike, a ime je dobio po poznatom voditelju!

Podeli vest

Najpoznatiji par orlova krstaša u Srbiji Bora i Eržika, iako su položili tri jaja, prošle sezone uspešno su izveli samo jednog mladunca...

Njegovo ime je Joca, a nazvan je po voditelju Jovanu Memedoviću!
Bora i Eržika bili su jedini preostali gnezdeći par orlova krstaša u 2016. godini, ali je uz državnu kampanju za njihovo očuvanje, broj ovih ugroženih i zakonom zaštićenih ptica porastao!

Foto: Jožef Gergelj

Orlovi krstaši nad Vojvodinom

 

Na području Vojvodine sada ima šest parova, a moguće je da će ih ove sezone biti sedam ili osam. Ipak, sve zavisi od ekoloških faktora, kaže za "Informer" predsednik Upravnog odbora Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ornitolog Jožef Gergelj.

 

Ako niste znali...

Sinonim slobode, moći i lepote, osim što se nalazi na grbu i zastavi Srbije, jedinstven je među pticama i po njegovim "pantalonama". Naime, zanimljivo je da orao krstaš ima perje i po nogama.

Foto: Jožef Gergelj

Ptica u "čakširama"

 

 


- Populacija orlova krstaša u velikom broju namnožila se u Mađarskoj, pa se proširila i u Srbiju, najviše na severni Banat. Prvi parovi pojavili su se u Novom Kneževcu i Srpskom Krsturu i od tada se polako šire na niziju. Najpoznatiji su svakako Eržika i Bora koji se gnezde od 2016. godine. Mada su položili tri jaja, prošle sezone uspešno su izveli jednog mladunca. Na osnovu veličine, utvrđeno je da je mužjak. Dobio je i ime - Joca, po autoru emisije "Sasvim prirodno" Jovanu Memedoviću, koji je sa svojim timom u kontinuitetu ispratio i kamerom zabeležio prošlogodišnju gnezdeću sezonu - kaže Gergelj.
Joca na leđima nosi jedan "paketić", kako bi uspešno moglo da se prati njegovo kretanje. 

- To je satelitska telemetrija za praćenje. Joca je, takođe, obeležen metalnim i plastičnim prstenovima - objašnjava Gergelj.

Drugačiji odnos prema prirodnim vrednostima, njihova zaštita i oporavak doprineće da populacija krstaša dostigne nivo od 30-ak parova, kao nekada. Do tada, rad na njihovoj zaštiti još ne može da bude završen.

 

Sedam novih mladunaca

U prethodnoj sezoni gnežđenja, od osam zabeleženih parova koje je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pratilo, čak četiri para je uspešno izvelo mlade kojih ima ukupno sedam.

Tri iskusnija i uspešnija para imaju po dva mladunca u svojim gnezdima i sedmi je Joca, potomak Bore i Eržike.
Svi novoformirani parovi nalaze se na potezu od Novog Kneževca do Novog Bečeja, duž Tise, gde su pronašli odgovarajući količinu svoje hrane: tekunice, hrčkove, gačce, golubove, sive vrane, oporavljenu populaciju zečeva, a u nekoliko gnezda primećne su i lasice.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!
Fudbal

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!

Ekipa Borusije iz Dortmunda ubedljivo je savladana na gostovanju Lajpcigu sa 4:1 u 31. kolu Bundeslige, pa je pitanje kako će ovaj poraz uticati na "milionere" pred njihov okršaj sa Pariz Sen Žermenom u polufinalu Lige šampiona 01. maja. Bajern je ostvario tešku pobedu nad Ajntrahtom od 2:1, a sa tri boda izvukli su se Volfsburg i Verder Bremen.

27.04.2024

18:55

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set