• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs/J.L.

07.04.2024

23:15

Dokument CIA zapečatio sudbinu Srbije! Tajni izveštaj američke službe objasnio prave razloge za raspad Jugoslavije!

Shutterstock

Vesti

Dokument CIA zapečatio sudbinu Srbije! Tajni izveštaj američke službe objasnio prave razloge za raspad Jugoslavije!

Podeli vest

U dokumentu američke tajne službe CIA, navedeni su svi detalji koji su zapravo bili okidači za raspad Jugoslavije i ratni vihor koji je zahvatio ove prostore.

Ubrzo posle sednice Predsedništva SFRJ održane 9.1.1991. godine pokazalo se da Predsedništvo SFRJ i JNA nisu sposobni da spreče pripreme za raspad SFRJ. Javnosti u SFRJ postale je jasno da trebaju da se pripreme za građanski rat i nasilni raspad SFRJ. Formalno raspad Jugoslavije je započeo 25. 6. 1991. kada su Skupština Slovenije i Sabor Hrvatske proglasili nezavisnost od SFRJ. Dva dana posle, 27.6. 1991. počeli su oružani sukobi u Sloveniji, ali Slovenija i Hrvatska nisu tada postale potpuno nezavisne države, već par godina kasnije.

Tajni dokument CIA

Kako se u dokumentu tajne službe navodi, tenzije u Jugoslaviji su počele već krajem 1989. godine, raznim demonstracijama i optužbama među partijskim vođama jugoslovenskih republika.

"Posleratni politički konsenzus među jugoslovenskim etničkim grupama je razbijanje nakon decenije ekonomskog pogoršanja i ponovnog rasta loše upravljanje. Političke tenzije će verovatno porasti sledeće godine, podrivanje sprovođenja preko potrebnih ekonomskih i političke reforme i dalje slabljenje zemlje. Tenzije u Jugoslaviji, ponovo su počele nedelju dana nakon ogorčenih razmena između srpskih i slovenačkih zvaničnika zbog planiranih demonstracija u Sloveniji sa čak 40.000 etničkih Srba.

Demonstracije su otkazane nakon što su slovenački lideri nazvali to srpskom provokacijom i zapretili su da će to policija sprečiti. Srpski zvaničnici pozivaju na ekonomsku osvetu. Nacionalno rukovodstvo je ozbiljno oslabljeno i sve je veća polarizacija regionalnih sporova. Osmočlano državno Predsedništvo, koje je ravnomerno podeljeno po ključnim domaćim pitanjima, dalo je slovenačkom rukovodstvu samo slabu podršku tokom poslednjeg spora sa Srbijom. Centralni komitet stranke je takođe u ćorsokaku; Najnoviji spor podstakao je partijske vođe da otkažu sastanak koji je trebao da se održi sledećeg meseca.

Malo je verovatno da će jugoslovenski lideri sklopiti novi sporazum o etničkoj pripadnosti o deljenju ovlašćenja u narednoj godini. Slovenija, a u manjoj meri i Hrvatska, verovatno će se zalagati za višepartijski parlamentarni sistem i višeregionalnu autonomiju. Srbija, najveća republika i njeni saveznici u Vojvodini i Crnoj Gori će navijati za jaču centralu vlade i zadržavanje monopola političkih partija Komunističke partije. Slovenija će u bliskoj budućnosti verovatno nastaviti sa svojim plan za sopstveni de fakto višepartijski sistem i sa planovima za otvorene izbore. Malo promena je verovatno u Srbiji uprkos produbljivanju političkih podela, jugoslovenski lideri verovatno mogu da preguraju još jednu godinu." pisalo je u tajnom dokumentu CIA.

Slabljenje ekonomije u Jugoslaviji

U dokumentu glavne obaveštajne službe SAD stoji i da je slabljenje ekonomije jedan od glavnih uzroka raspada Jugoslavije, ali i neslaganje između republika oko novih zakona.

"Slaba privreda pogoršava regionalne sporove u Jugoslaviji. Ozbiljno ekonomsko pogoršanje tokom protekle decenije pogoršalo je etničku pripadnost Jugoslavije i političke probleme. Godišnja stopa inflacije premašila je 16.000 procenata u oktobru 1989. i bila je više od 100 posto od 1986. godine. Bruto društveni proizvod, koji je opao od 1986. godine, verovatno će još više pasti više od 2,5 odsto ove godine. Realni neto prihod po radniku je opao skoro svake godine od 1978. godine. Pad prošle godine je bio oko 8 odsto i verovatno će biti otprilike isti ove godine. Pad je pokvario atmosferu za ekonomske reforme. Nedavni srpsko-slovenski sukob je ugrozio paket ekonomskih reformi premijera Markovića i obnovili su srpske pozive za njegovo svrgavanje. Međurepubličke prepirke prošlog meseca omele su Markovićev pokušaj da se veliki reformski zakon progura kroz Narodnu skupštinu. Slovenija, najbogatija republika, usprotivila se nacrtu poreskog zakona jer vlasti su strahovale da će nametanje poreza na dobit preduzeća i dohodak neproporcionalno padaju na lokalne industrije i povećavaju subvencije koje Slovenija daje.

Srbija je blokirala nacrt zakona o deviznom poslovanju koji traži potpuno konvertibilni dinar jer bi to smanjilo prednosti koje srpske firme dobijaju jedinstvenim finansiranjem aranžmana za trgovinu sa SSSR-om. Hrvatska je odbacila nacrt zakona kojim bi cene nafte bile podložne tržišnim sile jer bi zakon naštetio hrvatskoj naftnoj industriji." stoji u dokumentu glavne obaveštajne službe SAD.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set