• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/A. Ć.

22.05.2024

19:17

Kad je skroji i na flaši stoji! Toma je bio pravnik, ali je sad mnogo popularniji

A. Ć.

Vesti

Kad je skroji i na flaši stoji! Toma je bio pravnik, ali je sad mnogo popularniji

Podeli vest

Piroćanac Tomislav Jevtić, jedan je od poslednjih proizvođača šajkača u Srbiji. Pprodaje ih širom zemlje, ali i u inostranstvu, a kako kaže, potražnja je velika, verovatno zato što je malo majstora.

Po zanimanju je pravnik. U indeksu mu stoji prosek ocena čak 9,33 ali ga, kaže, pravo nikada nije zanimalo i igrom slučaja završio je kao šnajder, pre dvadesetak godina. 

- Poslednjih petnaestak godina intenzivno radim šajkače. Posle fakulteta sam ostavio kancelariju, postao zanatlija i nisam se pokajao! Šteta je što mladi ljudi ne prihvataju, izbegavaju zanatska zanimanja, a to je uvek aktuelno i uvek će biti - priča Jevtić.

Foto: A. Ć.

Zanat je zanat

 

Po njemu je najbolje biti sam svoj gazda jer tako ima mnogo mesta za kreativnost i inovacije.

- Ne znam da l' ima dva ili tri čoveka u Srbiji koji još "rade" šajkače, opančara gotovo da nema. Nekada su išli zajedno šajkača i opanak. Posla ima, a ko hoće da radi može i da zaradi - ističe. 

Malo mušterija zna da postoje letnje i zimske šajkače!

Foto: A. Ć.

Tomislav Jevtić

 

- Zimske šajkače imaju deo koji može da se spusti preko ušiju da pokrije uši kad je hladno, a letnje se šiju bez toga. Sad su počeli neki da prave šajkače od šarenog materijala. Meni se to ne sviđa, to je ruženje tradicije i to ne radim i ne podržavam - kaže Jevtić. 

On je prvi počeo da pravi minijaturne šajkače, koje su postale veoma popularne kao suvenir. 

Prva je imala 10 centimetara, pa sam došao do one od šest. Stavljao sam je na staklenu flašu na zatvarač. Simpatično je. One se traže i prodaju mnogo po banjama, u Republici Srpskoj... Za šivenje nije zahtevno, ali je za krojenje teško jer su to sasvim mali delovi koji mogu samo ručno da se kroje i svaki deo se radi posebno - objašnjava Jevtić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set