• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. S.

25.05.2024

07:30

Do 1987.  godine 25. maj se slavio kao poseban dan! Ko se seća?

Printscreen

Vesti

Do 1987. godine 25. maj se slavio kao poseban dan! Ko se seća?

Podeli vest

Teško je sresti nekoga rođenog pre 80 -ih godina 20. veka a da se makar kroz maglu ne seća Dana mladosti.

Od Vardara pa do Triglava, svakog 25. maja - od 1945. do 1987. godine - obeležavan je ovaj praznik, kao rođendan doživotnog predsednika SFRJ, Josipa Broza Tita. 

Tog dana iz ruku odabranog predstavnika mladih, Tito je primao štafetu koja je mesecima ranije kružila zemljom.

Na to vreme podseća još mali broj spomenika iz posleratne Jugoslavije, ali i građani koji su učestvovali u sletovima na stadionu JNA u Beogradu.

Prva štafeta krenula je iz Kragujevca 1945. godine kao želja boraca Trećeg kragujevačkog bataljona, Prve proleterske brigade.

Na svom prvom putu kroz ratom razorenu Jugoslaviju, prvu Titovu štafetu iz Kragujevca, ponela je Nadežda Kotnik Stevanović, a nosilo ju je više od 12 hiljada ljudi putem dugim preko 9.000 kilometara.

U Kragujevcu, u strogom centru grada, i danas postoji jedinstven spomenik podignut 1977. godine, delo vajara Matije Vukovića, koji je posvećen uspomeni na događaj i datum koji je obeležio čitavu drugu polovinu proteklog veka.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set