• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/

13.06.2024

15:36

Šok na Ramskoj tvrđavi! Dobro otvorite oči: Da li su to duhovi?

instagram/euzaturizam

Vesti

Šok na Ramskoj tvrđavi! Dobro otvorite oči: Da li su to duhovi?

Podeli vest

Srednjevekovno utvrđenje na obali Dunava u blizini Velikog Gradišta oduvek je privlačilo posetioce, a istorija i legende o drevnim zidinama ponovo su oživele...

Nije čudno ako se tamo "oči u oči" sretnete sa rimskim legionarom, turskim vojskovođom ili austrougarskim baronom... 

U prvi mah, kao i mnogima, verovatno će vam proći kroz glavu da vam se priviđa, na primer, sultan Bajazit, a onda ćete shvatiti da je reč o autentično kostimiranim vodičima...

Tako, svako ko dođe na ovu tvrđavu postaje deo nesvakidašnje priče. Vodiči, u ulogama znamenitih ličnosti iz različitih epoha, kojima je ovo mesto bilo važno, govoriće vam o svojim iskustvima..."Upoznaćete" rimskog legionara Licinijusa Rufusa, čije ime je pronađeno uklesano na kamenoj ploči ispod tvrđave, sultana Bajazita II, po čijem je nalogu utvrđenje Ram i podignuto, te grofa barona Lopreštija, koji je krajem 18. veka Ramsku tvrđavu branio od Turaka, a i Vuka Karadžića...

 

Ova turistička šetnja je jedinstvena u Srbiji, jer i posetioci učestvuju u istorijskim lekcijama koje pripovedaju vodiči.  

- Ukoliko u grupi posetilaca imamo mlade, narativ prilagođavamo njima, jer nam je namera da deca nauče nešto novo, da im poseta Ramskoj tvrđavi ostane u sećanju i da je pamte po lepom doživljaju - kaže Dajana Stojanović, direktorka Turističke organizacije Veliko Gradište.

Ona dodaje da za pripremu scenarija koriste različite izvore i tragaju za nekim zanimljivostima i manje dostupnim podacima koji nisu često objavljivani.

- Među našim vodičima-glumcima je i jedan profesor istorije koji nam daje zanimljivosti, a koristimo i priče koje čujemo od meštana, koje se ovde prenose s kolena na koleno. Posetioci mogu da učestvuju u uzbudljivim pričama i legendama sa Ramske tvrđave svake nedelje od 16 sati a rezervacije nisu neophodne - kaže Stojanovićeva.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by EU za Turizam (@euzaturizam)




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!
Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!

Izraelski kanal 12 objavio je večeras da se u Izraelu veruje da je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen u večerašnjem napadu izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na, kako se navodi, podzemnu komandnu bazu Hezbolaha u Bejrutu.

27.09.2024

22:24

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set