• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ D. K.

14.06.2024

16:23

Niš nikada nije ostao bez krvi: Snežana i Marija rekorderke među davaocima

Shutterstock/D.K.

Vesti

Niš nikada nije ostao bez krvi: Snežana i Marija rekorderke među davaocima

Podeli vest

Građani Niša koji su krv dali 35 i više puta nagrađeni su danas u Crvenom krstu plaketama, a priznanja su dobili i učenici osnovnih i srednjih škola koji su ostvarili zapažene rezultate na konkursu "Krv život znači“.

Priznanja su im uručena povodom 14. juna, Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi.

Sanja Stojanović, sekretar Crvenog krsta Niš, rekla je da građani imaju sreću da zdravstvene ustanove u tom gradu nisu nikada ostale bez rezervi krvi i da se u Nišu nikada nije nije uključio "crveni alarm" za dobrovoljno davanje krvi.

- Veliko hvala našim sugrađanima što ne dozvoljavaju da do toga dođe. Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. jun tradicionalno u Crvenom krstu Niš i širom Srbije služi da odamo priznanje zahvalimo se višestrukim davaocima. Ovo je i prilika da skrenemo pažnju koliko je važno prikupiti dovoljno jedinica krvi, koliko je važno da krv čeka pacijenta i koliko je važno da svi zajedno radimo na promociji davalaštva - izjavila je Stojanović.

 

 

Među višestrukim davaocima krvi koji su danas dobili plakete su i Nišlijke Snežana Milikić (60) i Marija Cvetković (50). One su krv dale po 38 puta.

Marija Cvetković kazala je za naš portal rekla je da žali što do sada nije dala krv još koji put i nada se će moći i dalje da bude dobrovoljni davalac.

- Ako sam barem jedan život spasila to je stvarno za mene izuzetna nagrada. Kao i većina davalaca počela sam da dajem krv sa 18 godina, u srednjoj školi, a onda posle toga vas jednostavno vuče. Poručila bih svim ljudima koji su zdravi da daju krv, jer to je ujedno i pokazatelj da ste zdravi - kaže Marija.

Snežana Milikić je poručila da će biti dobrovoljni davalac sve dok joj zdravlje to dozvoljava.  

- Moja krvna grupa je poprilično specifična jer je nulta negativna. Bila sam dete kada je krv bila potrebna jednom članu porodice i videla sam koliko je teško doći do te krvne grupe tako da je to negde bilo usađeno u meni. Smatram da je davanje krvi najmanje što možete da uradite da biste nekome pomogli - dodala je Snežana.

Priznanja na današnjem obeležavanju Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi dobili su, između ostalih i učenica četvrtog razreda Prehrambeno-hemijske Sara Savić i  učenik trećeg razreda te škole Dimitrije Trajković za osvojena prva mesta na nacionalnom konkursu "Krv život znači".

Sara je pobedila u kategoriji kratkih motivacionih SMS poruka, porukom "Doniraj krv da se nekom umiri bura, a život bude pun lepih avantura", dok je Dimitrije osvojio prvo mesto vizualom koji prikazuje sat koji otkucava minute i pokazuje koliko je važno da se da krv da bi neko preživeo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

MSP povodom godišnjice potpisivanja Povelje UN: Više nego ikada potrebna snažna i principijelna svetska organizacija
Politika

MSP povodom godišnjice potpisivanja Povelje UN: Više nego ikada potrebna snažna i principijelna svetska organizacija

Srbija se dosledno zalaže za poštovanje pravila ponašanja u međunarodnim odnosima, zasnovanih na Povelji UN, svesna da principi te povelje predstavljaju osnovu na kojoj treba da se gradi mir i stabilnost u svetu, a ima i dodatnu obavezu da se bori za pobedu vrednosti i principa definisanih u Povelji UN s obzirom na to da je u njenom slučaju grubo narušeno međunarodno pravo, saopštili su iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

26.06.2024

18:52

TV

Posle Severne Koreje i Vijetnama, na red došla Indija! Putin stvara prijateljstva po celom azijskom kontinentu! (VIDEO)
Live TV

Posle Severne Koreje i Vijetnama, na red došla Indija! Putin stvara prijateljstva po celom azijskom kontinentu! (VIDEO)

Šta znači evroazijski trougao? Da li će zaista indijski premijer Remodni posetiti Rusiju početkom jula. Ova poseta pokazaće da su Indija i Rusija na istoj strani. Dvojica lidera sastaće se prvi put posle dve godine. Indija se uzdržava od Rezolucije UN koja osuđuje Rusiju zbog sukoba u Ukrajini. Gosti emisije "Rat uživo" bili su prof. dr Uroš Šuvaković i prof. dr Prvoslav Davinić koji su govorili o ovoj, ali i drugim važnim temama.

26.06.2024

18:47

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije? (VIDEO)
Live TV

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije? (VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Srbije završila je svoje učešće na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Ovo je jedno veliko takmčenje u kome nismo uspeli da prođemo grupu. U emisiji "Info dan" gosti su bili sportski novinar Dejan Anđus i direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović. Uživo u program uključilli su se trener Crvene zvezde Zoran Filipović, fudbalski trener Milorad Anđus i fudbaler Zdravko Kuzmanović.

26.06.2024

17:10

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set