• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. S.

16.06.2024

20:03

Ovo je najpopularniji model u "nacionalnoj klasi"

S. S.

Vesti

Ovo je najpopularniji model u "nacionalnoj klasi"

Podeli vest

Na jubilarnom, 20. Fića festu u Kragujevcu okupilo se više od 80 ljubitelja ovog malog automobila čija popularnost iz godine u godinu raste.

Većina modela je očuvana kao da su upravo izašli ispod fabričkog čekića, a najstariji izloženi automobil proizveden je davne 1965. godine.

- Moj "fića" i ja išli smo proteklih godina do Splita u Hrvatskoj, po mnogim gradovima BiH, do Austrije. Nikada me nije ostavio na putu tako da je naša ljubav za sva vremena - kaže Bojan Milutinović iz Kragujevca, ponosni vlasnik najstarijeg "fiće" na ovogodišnjem Festu.

Ako se pravilno održava, kaže, nema šta da se pokvari.

 - To su bile daleko jednostavnije mašine. Ulje, voda i benzin i to je sve što je potrebno da se  krene na put -  kaže ovaj pasionirani vozač prvog automobila proizvedenog u nekadašnjoj Jugoslaviji.

 

Ovaj model počeo je da silazi sa proizvodnih traka kragujevačke “Zastave” još 1955. godine kao Zastava Fiat 600.

Sledeća verzija imala je oznaku 750, a kada su ga Jugosloveni skratili u "fiću" nije poznato. I danas se vozi na prostorima čitave SFRJ, a njegovi vlasnici ne poznaju nacionalne ili bilo kakve druge prepreke da se okupe, druže, razmenjuju delove i savete.

Vlasnici su izložili originalne fabričke modele koji kao da su izašli iz prodajnih salona iz druge polovine prošlog veka. Neki su ručno dorađeni i prepravljeni u atraktivne kabriolete, a tu je i nezaobilazni Flojdov iz filma "Nacionalna klasa" kao i jedan "službeni za hvatanje izgrednika".

Među najzapaženijim "fićama" našao se onaj sa oznakom “Milicija”. U prepoznatljivo plavo beloj boji i sa svetlosnom signalizacijom mnoge je podsetio na davno prošla vremena.

Foto: S. S.

Najpopularniji model dovezao je Željko Knežević iz Nikšića

 

Vlasnik, Željko Knežević sa ćerkom Majom došao je na Fest čak iz Nikšića.

- Imam nekoliko "fića", "stojadina", "tristaća", ceo "Zastavin" program. Sada je aktuelan ovaj "Milicajac". Opremljen je i originalnom radio stanicom, a tu je i palica i znak “Stop”. Ako bi se danas vratili u upotrebu mogao bih odmah da angažujem svoj auto u punom službenom kapacitetu”, priča Nikšićanin koji je sa svojom najstarijom ćerkom osnovao Klub ljubitelja Fića u Crnoj Gori odakle će krenuti u zajedničke akcije sa srpskim udruženjem.

 

Vremešni prijatelji Novica Đurović (75) i Željko Sušović (66) krenuli su za Kragujevac Fićom da bi se videli sa starim poznanicima iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

Putovali su kažu i po Italiji, Austriji, Nemačkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i od Vardara pa do Triglava.

- Putovanje Fićom je posebno iskustvo. Automobili se voze, Fića se voli i u tome je ogromna razlika - kažu ovi avanturisti koji svaki slobodan trenutak koriste za druženje sa svojim ljubimcima na četiri točka.

Aleksandar iz Skoplja je prvi put u Kragujevcu. Došao je svojim Fićom i 350 kilometara prešao bez ikakvih problema.

- Auto sam nasledio od dede. Sve je na njemu originalno iz fabrike. Voziti ovaj auto je izuzetno zadovoljstvo-  kaže četrdesetšestogodišnji Makedonac i najavljuje da će i u svojoj zemlji okupiti ekipu ljubitelja Fića kako bi se organizovali sa kolegama iz drugih republika bivše SFRJ. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set