• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.06.2024

14:18

Javnost još uvek uznemirena zbog nestanka Danke Ilić i Ane Knežević: Ovo su detalji istraga!

printscreem

Vesti

Javnost još uvek uznemirena zbog nestanka Danke Ilić i Ane Knežević: Ovo su detalji istraga!

Podeli vest

Nerasvetljena ubistva Danke Ilić i Ane Knežević mesecima su tema dnevne štampe. Za danas je zakazano saslušanje Srđana Jankovića u Zaječaru, osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić.

Janković, kao drugoosumnjičeni je početkom juna saslušan u Višem javnom tužilaštvu kad je i potvrdio da je 26. marta bio u selu sa kolegom iz JKP Vodovod Dejanom Dragijevićem, ali je negirao da su videli Danku Ilić i da su je udarili autom.

S druge strane, u Beogradu je trenutno 12 agenata španske nacionalne policije Madrida koji tragaju za telom Ane Knežević koja je 2. februara nestala u Madridu. Anin suprug, osumnjičen za ubistvo, David Knežević, početkom maja uhapšen je u Majamiju zbog sumnje da je pre toga ubio suprugu i njeno telo spakovao u kofer i da ga je doneo u Beograd.

O nerasvetljenim ubistvima Danke Ilić i Ane Knežević i eventualnim sličnostima, kao i tome šta je policija do sad otkrila govorili su u „Uranku" na K1 televiziji advokat Ivan Simić i bivši obaveštajac službe Državne bezbednosti Božidar Spasić.

Foto: printscreen

 

 

- Podsetiću da niko nije kriv dok se u sudskom postupku ne utvrdi drugačije. Sudska vlast je jedna od tri grane vlasti, pored zakonodavne i izvršne. Ovo ističem jer smo donekle degradirali pravni poredak i sam sudski postupak. Mi imamo osumnjičene, odnosno okrivljene za slučaj Danke Ilić. Ja iz iskustva mogu reći da mi je sve ovo vrlo „tanko" jer tužilaštvo kad ima nešto opipljivo, oni ne saslušavaju osumnjičene tri, četiri puta. Dovoljno im je da ga saslušaju jednom. Ovde očigledno postoje neke nejasnoće - da li je bio ili nije bio na licu mesta... Verovatno će se razjašnjavati da li je bio na licu mesta, gde je bio tog dana. Koliko shvatam, Janković negira sve što mu se stavlja na teret - rekao je advokat Simić.

Kako je objasnio Ivan Simić, osumnjičeni, po aksiomima krivičnog postupka čak ima pravo da laže u svrhu svoje odbrane.

- Ja ne tvrdim da Srđan Janković laže, ali ima pravo da se brani na način kako je to za njega najbolje. On ima svoja univerzalna, civilizacijska prava. Zašto mi krećemo od pretpostavke da je on kriv? Branilac mora da prisustvuje svakom formalnom saslušanju osumnjičenog - rekao je Ivan Simić.

Da li je Danka živa? 

- Ja kao čovek bih voleo da verujem da živa, pa makar i neka od teorija zavere, koje se iznose po sredstvima javnog informisanja, tačne, ja bih verovao da je živa - rekao je advokat u „Uranku".

- Treba napomenuti da istraga kad je prijavljen slučaj nestanka male Danke, bila usmerena na to da je ona nestala i svi državni resursi su bili uključeni u tu fazu da se ona pronađe ili u šumi, za koju se pretpostavlja da je nestala, ili neki drugi pravac. Svi su otišli ka šumi da je traže, a na kraju se ispostavilo da je ona bila na putu, ako je tačno to. Iz te faze istrage, koja se sastojala u potrazi za nestalim detetom, prešlo se u fazu ako deteta nema, znači da se nešto drugo dogodilo. I tada se prešlo u fazu da je dete oteto i ubijeno, ili se dogodila neka nesreća. U toj fazi mi imamo osumnjičene, ta dva radnika Vodovoda. Njihove izjave su zamutile vodu u potpunosti. Ja ne znam da li su oni svesni da mogu tako da manipulišu. Policija vrlo dobro zna o čemu se radi i istraga je bila usmerena na pronalaženju tragova, zapravo na pronalaženju deteta. Oni su izvedeni na 34 lokacije na teriotiriji opštine Bor i telo nije pronađeno. Mi smo sada na početku, odande mora sve ponovo da počne. Nešto je nekome promaklo u ovom slučaju. Ovaj slučaj je karakterističan po tome, što u 99% slučajeva vi prvo imate telo. Svi dokazi u ovom slučaju su posredni koji će verovatno sa dobrim advokatima biti pobijani. Ovaj slučaj je u ovom momentu zacementiran. Ta dlaka koja je pronađena u kolima izgleda nema koren i neće ništa moći da utvrdi. Tužilac će sudu morati da ponudi policijski izveštaj i izjavu Jankovića - rekao je bivši obaveštajac Božidar Spasić.

Foto: printscreen

 

 

Ana Knežević nestala 2. februara u Madridu, uhapšen suprug zbog sumnji da ju je ubio 

- Ova dva slučaja upoređujemo zato što nemamo telo ni u jednom, ni u drugom slučaju nestanka. U Srbiju su došli španski forenzičari koji istražuju auto koji je Knežević iznajmio u automobilu kojim je on prešao 7.000 kilometara, što se uklapa sa relacijom Beograd - Madrid - Beograd, to je ono što istražuju. Ne mogu da shvatim odakle u javnost izlaze ti podaci, kao na primer podatak da su pronađene neke dlake u automobilu. U Americi je Knežević uhapšen zbog otmice jer nemaju nikakve druge tragove. Mi ovakve slučajeve zovemo trapavim, kao da lopov uđe u draguljarnicu i ostavi svoj mobilni. Tako je ovde Knežević dozvolio da ga snimi sigurnosna kamera, parkirao se ispred njene kuće, učinio dostupnim te njene poruke. Trapavim postupkom je naveo policiju da kaska za njim. Pretpostavljam da su to sve posredni dokazi. Isto imaju jako komplikovanu situaciju. Ali ova priča da je došao sa koferom u kom je bilo telo nesrećne žene, apsolutno nije održiva. Španska policija proverava doline u Francuskoj, idu tim putem kojim se vraćao za Srbiju. Pretpostavljaju da je kofer izbacio negde na putu za Srbiju - rekao je Božidar Spasić u emisiji „Uranak" na K1 televiziji. Oba ova stručnjaka koji su govorili za K1 televiziju saglasna su u tome da policija treba da radi svoj posao, bez pritiska medija i bez paralelnih istraga javnosti koja konstruiše brojne teorije zavere.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI